Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Porodica ubijene Uzbekistanke krivi vlasti jer nisu dozvolile razvod od 'nasilnog muža'


Maksuda Alimardonova s dva sina, na slici iz maja 2018.

Porodica Uzbekistanke, koja je preminula pošto ju je navodno pretukao muž, optužuje vlasti da su joj savetovale da ostane u braku uprkos žalbama i strahu.

Porodica Uzbekistanke koja je podlegla teškim povredama glave, koje je navodno naneo njen suprug, krivi državne zvaničnike što nisu dozvolili razvod bračnog para, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Maksuda Alimardonova (32) umrla je 10. jula u bolnici dan pošto je zadobila povrede.

Tužioci su priveli supruga Alimardonove, Rustama Džaborova, nakon pokretanja istrage o slučaju.

Međutim, roditelji Alimardonove, koji žive u južnoj oblasti Surhondarjo, smatraju da nije samo Džaborov odgovoran za smrt njihove ćerke.

Oni takođe optužuju lokalne vlasti da su primorale Alimardonovu da ostane u problematičnom braku uprkos tome što se više puta žalila na višegodišnje nasilje u porodici.

Majka Alimarodonove, Zijoda Melikulova, kaže da je tokom desetogodišnjeg braka njene ćerke bilo skoro 40 incidenata tuča i nasilja u porodici.

"Svaki put kada bi je muž tukao... predstavinci odbora za ženska pitanja i mesnog odbora bi se umešali u slučaj", rekla je Melikulova 11. jula za RSE.

"Uvek bi sredili da se par pomiri dok brak nije završio tragedijom", dodala je ona.

Šuhrat Huramov, predsednik opštilne Botoš odakle je Alimarodonova, potvrdio je za RSE da su vlasti zaista pokušale da pomognu paru da se pomiri posle sporova.

On, međutim, tvrdi da se to desilo samo jednom, u novembru 2018.

"Posle toga nam se žena više nikada nije žalila na nasilne ispade svog muža", rekao je Huramov. "Ja sam njihov sused i dao sam joj moj broj telefona da me pozove kada se pojavi problem, ali nam se nikada više nije obratila sa žalbom".

Drugi susedi Alimardonove rekli su za RSE da je Džaborovljeva preterana konzumacija alkohola bila razlog njegovog nasilnog ponašanja.

Jedan sused, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da je Džaborov često fizički i psihički zlostavljao svoju suprugu.

"Jedan od poslednjih incidenata desio se tri dana pre smrti Maksude", rekao je sused. "Bio je pijan. Tukao je ženu, pokušao je da je zadavi i slomio joj je ruku".

'Blaga' optužnica

Porodica je rekla da je Alimardonova 9. juna odvedena u bolnicu u nesvesnom stanju s frakturom lobanje i još nekoliko preloma kostiju, pošto ju je muž navodno tukao šipkom. Preminula je sledećeg dana bez povratka svesti.

Alimardonova, majka dvoje dece, radila je kao medicinske sestra u okrugu Oltinsoj u oblasti Surhondarjo.

Njena porodica je pokazala nekoliko fotografija žene s modrim nogama i rukama kako leži u bolničkom krevetu, za šta kažu da su slike koje prikazuju povrede koje je njihovoj ćerki naneo njen muž.

Kancelarija lokalnog tužilaštva rekla je za RSE da je muž Alimardonove optužen za namerno nanošenje teških telesnih povreda, što je prekršaj koji nosi maksimalnu kaznu od pet godina zatvora.

Porodica žrtve kritikovala je optužnicu kao preblagu i traži od vlasti da Džaborova optuži za ubistvo.

Uzbekistan je među oko 20 zemlja - i jedina zemlja u Srednjoj Aziji - koje nemaju zakone koji se posebno odnose na porodično nasilje.

Mnogi Uzbekistanci kažu da policija često ne registruje žalbe žena na nasilje u kući, dok lokalne vlasti obično pokušavaju da pomire parove s bračnim problemima.

XS
SM
MD
LG