Dostupni linkovi

Mnogo javašluka u radu Skupštine


Srđan Milić, predsjednik crnogorske opozicione SNP
Srđan Milić, predsjednik crnogorske opozicione SNP

"Želim jednu ozbiljnu političku scenu u Crnoj Gori jer jedini razlog zašto je gospodin Đukanović sve ove godine na vlasti je taj što se opozicija nije ujedinila," kaže gost Utiska nedjelje predsjednik crnogorske opozicione Socijalističke narodne Partije (SNP), Srđan Milić.

MILIĆ: Za pametne ljude greške iz prošlosti mogu samo da budu plus i da ne ponavljaju ono što prije svega u nekom obimu nije dalo rezultate, ili se nije javno manifestovalo na pravi način. Ovo je iznuđeno rješenje jer kada je prošli put bio bojkot rada Parlamenta, nije postojao protokol o saradnji Skupštine Crne Gore i Televizije Crne Gora, a danas ga imamo i potpisan je i od strane Skupštine i od strane Televizije Crne Gore. Mi samo tražimo da se poštuje protokol. Ako Televizija Crne Gore bude istakla da više ne želi da prenosi skupštinska zasjedanja, a to nisam čuo od njih eksplicitno jer oni samo govore o sredstvima koja treba da se plate, onda treba uvesti konkurenciju i vidjeti da li postoji bilo koji televizijski emiter na teritoriji Crne Gore koji bi želio to da uradi ili da Parlament otvori svoj parlamentarni kanal. Idemo korak po korak. Ne želimo da nam se zamjenjuju teze. Najvažnije u ovoj čitavoj priči je to što smo rekli da nećemo prisustvovati sjednicama koje se prije svega ne budu prenosile i ne želimo selektivno prenošenje tih sjednica, ali ćemo učestvovati u radu odbora, u svim onim skupštinskim aktivnostima koje su predviđene Poslovnikom o radu Skupštine Crne Gore.

RSE: Do kada će, po vama, trajati ta pat pozicija?

Mnogo je javašluka u radu Skupštine Crne Gore, a za to je najodgovorniji gospodin Ranko Krivokapić...

MILIĆ: Mislim da bi smo vrlo lako mogli doći do toga dogovora. Sa druge strane želimo da uvedemo red. Mnogo je javašluka u radu Skupštine Crne Gore, a za to je najodgovorniji gospodin Ranko Krivokapić.

RSE: Da li će u međuvremenu opozicija jedinstveno nastupati u cilju ispunjenja tih zahtijeva?

MILIĆ: Opozicija je oko prenosa svih sjednica Skupštine napravila načelni dogovor da je to jedan od uslova koji se tiče poštovanja protokola i ne vidim razloga zašto bi se na drugačiji način bilo ko pozicionirao. Želimo da pokažemo zajedničko djelovanje opozicije. Smatram da ne postoji poraznija stvar nego što je opoziciono jedinstvo u Crnoj Gori.

RSE: Kako će biti riješeno pitanje predsjednika nacionalnog Savjeta za evropske integracije? Na tu funkciju pretendujete i vi i gospodin Medojević. S obzirom na njen značaj, s pravom dajete argument vlastima za tezu kako vaša unutrašnja trvenja obezvređuju vaše deklarativno zalaganje za evropske integracije.

MILIĆ: To može da se posmatra i na takav način. Mnogo je bitnije šta se sve napravilo u procesu evropskih integracija. Postoji nesuglasje unutar opozicije oko toga ko će biti predsjednik tog odbora, ali sam izuzetno zadovoljan činjenicom da mi danas možemo da govorimo o tome da opozicija ima priliku da ima svog predsjednika Savjeta za evropske integracije i sa druge strane da su eminentni ljudi u političkom i javnom životu Crne Gore članovi Savjeta za evropske integracije i da su na funkcijama. Za mene i za SNP Crne Gore je najvažnije da taj Savjet počne da funkcioniše. Poslali smo loš signal, na žalost, zbog toga što to tumačim na takav način, a gospodin Medojević ima priliku da to tumači na drugačiji način. Mislim da je trebalo da sjednemo unutar opozicije i da se dogovorimo oko mjesta predsjednika i oko ostalih devet mjesta koji pripadaju opozicionim predstavnicima i da na takav način izađemo u javnost, ali neće biti prvi put u Parlamentu Crne Gore da se na administrativnom odboru glasa o tome kako će biti formirana zajednička lista članova Savjeta za evropske integraciju.

RSE: U Pokretu za promjene tvrde da gospodin Medojević ima podršku 70 posto opozicije. Ako je to tako, nije li za očekivati da se priklonite većini zarad nekog opozicionog jedinstva?

MILIĆ: Postoji stav da gospodin Medojević ima mnogo bolje veze u inostranstvu, nego što ih imam ja. To zahtijeva jednu zaista ozbiljnu ekspertizu i da se na licu mjesta, na administrativnom odboru, koji je predstavljen predstavnicima svih partija, tako i opozicionih partija, utvrdi da li je to zaista 70 posto, ili nije 70 posto. Na kraju krajeva ne vidim šta je loše u tome.

RSE: Koliko ste zadovoljni transformacijom Socijalističke narodne partije od kada ste vi preuzeli čelno mjesto? Koliko ste uspjeli da stranku udaljite od matrice nacionalno obojene, konzervativne, do moderne građanske partije socijaldemokratske orjentacije? Kako će se to po vama odraziti na izborima sljedeće godine?

MILIĆ: Mi nismo mobilizaciju svojih napora tražili upravo kroz izborne rezultate, iskreno govoreći, mada je u politici pogrešno biti iskren, tražili smo je da bi smo pokazali da Crna Gora može biti država socijalne pravde, kako piše u prvom članu Ustava. Verifikacija toga će sigurno biti na parlamentarnim izborima 2009. godine. Insistirao sam u okviru partije da me jedne stvari poštede, a to je mog rada u Parlamentu jer smatram da ako neko zaista želi zbiljno da se bavi partijskom problematikom i s svim onim što je očekivano od SNP-a, teško može na adekvatan način da odgovori svim onim iskušenjima koji postavlja takav posao, kao što je posao poslanika u Skupštini Crne Gore.

Ono što je najvažnije u čitavoj toj priči je to da želim i dalje da vidim SNP Crne Gore kao građansku partiju, socijaldemokratske orjentacije koja će se boriti protiv svih oblika diskriminacije u društvu...

Ako se gleda samo kroz rezultate, procenat podrške i svega ostalog, mi smo poslije našeg 5. kongresa imali tri posto podrške, po nekim istraživanjima, a danas imamo 12 posto podrške. Ono što je najvažnije u čitavoj toj priči je to da želim i dalje da vidim SNP Crne Gore kao građansku partiju, socijaldemokratske orjentacije koja će se boriti protiv svih oblika diskriminacije u društvu. Svi koji budu na tom putu dobro su došli.

RSE: Nezvanično se spekuliše kako će poslije parlamentarnih izbora vaša stranka biti novi partner DPS-a i SDP-a, pošto na vas gledaju kud i kamo pozitivnije nego na ostalu opoziciju i smatraju vas mnogo pogodnijim za saradnju u vršenju vlasti. Koliko za to ima osnova? Možete li zamisliti situaciju da pod kraj 2009. godine premijer opet bude Đukanović, a vi, recimo, ministar za ekonomski razvoj?

MILIĆ: Iznenadili ste me sa funkcijom koju bi trebalo da obavljam. U svakom slučaju, teško mogu zamisliti da gospodin Đukanović može biti poslije 2009. godine predsjednik Vlade. Ovdje je važno pitanje da li neko može da ima 2009. godine apsolutnu vlast? Ako može da ima apsolutnu vlast, teško možemo govoriti o tome da će bilo koja od opozicionih partija uopće ući u razmišljanje da bi nekome davala podršku za te izbore i za ostvarivanje nekih ciljeva.

Osim toga, znate i sami da je bilo dosta rasprave u medijima i u javnosti poslije moje izjave da će SNP Crne Gore nastupati samostalno na svim izborima. Želim jednu ozbiljnu političku scenu u Crnoj Gori jer jedini razlog zašto je gospodin Đukanović sve ove godine na vlasti je taj što se opozicija nije ujedinila. Mislim da je previše neozbiljno shvatanje svega onoga što nam se dešavalo u prethodnom periodu.

SNP Crne Gore ima svoj put. SNP Crne Gore je jasno platio cijenu svoga puta svih ovih godina boreći se za Crnu Goru koja će biti poštovana i put koji će mijenjati imidž Crne Gore koji postoji u svijet. Imidž Crne Gore danas u svijetu ipak opterećuje pitanje organizovanog kriminala i korupcije i svih onih ocjena koje postoje u izvještajima Evropske komisije. Ako neko zaista želi da se bori protiv svih tih pošasti, onda može da smatra da će SNP Crne Gore s njima sarađivati. Priča oko koalicije je priča o tome ko je kome prihvatljiviji. Mislim da gospodin Đukanović ima suprotno mišljenje u odnosu na ona mišljenja na koja ste se pozvali u vašem pitanju.
XS
SM
MD
LG