Dostupni linkovi

Patrijarh SPC Porfirije ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) ustoličen je na svečanoj liturgiji 19. februara u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu.

Predajom poglavarskih znamenja, zvonima i uzvicima „dostojan“ dan nakon njegovog izbora u četvrtak, 18. januara u Hramu Svetog Save, na liturgiji u Sabornoj crkvi u Beogradu novi poglavar preuzeo je upravljanje SPC.

Na mesto patrijarha stupio je dva i po meseca nakon što je od posledica infekcije korona virusom preminuo patrijarh Irinej.

Na svečanosti ustoličenja novog patrijarha prisustvovale su zvanice iz Vlade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, kao i predstavnici drugih pravoslavnih crkava i konfesija.

Novi patrijarh biće ustoličen i u jednom od sedišta SPC u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu. Iz SPC nije saopšten datum ovog događaja.

Nekadašnji zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije je 46. poglavar SPC. Osim mitropolita Porfirija, u užem izboru bili su i episkop Bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem.


XS
SM
MD
LG