Dostupni linkovi

Usjevi desetkovani, ministar kuca u drvo


Rekordna serija vrelih dana u Crnoj Gori, sa temperaturama preko 35 stepeni i dugotrajnom sušom pogodile su poljoprivrednike koji kažu da su im prinosi značajno smanjeni i da će zbog toga trpjeti veliku štetu.

Dugotrajna vrelina i suša su u Crnoj Gori prouzrokovale ozbiljne posljedice u oblasti poljoprivrede što predstavlja težak udarac za domaće proizvođače hrane, a na udaru bi se mogli naći i potrošači ukoliko smanjenje ponude prouzrokuje rast cijena.

Vlasnik rasadnika Ekoplant i potpredsjednik Unije poslodavaca za poljoprivredu, Željko Vidaković kaže da su suša i visoke temperature napravile veliku štetu.

„Kada povrće od ovakvih vrelina dobije opekotine nije više za upotrebu u svježem stanju, a u Crnoj Gori ne postoji prerađivačka industrija koja bi ovakve plodove ipak mogla da upotrijebi“, kaže Vidaković.

„Nažalost, većina poljoprivrednika ne raspolaže sa dovoljno dobrim kapacitetima i opremom za navodnjavanje jer, mi smo možda posljednja zemlja u Evropi u kojoj resorno ministarstvo ne podržava izgradnju cjelovitog sistema za navodnjavanje. U borbi sa ovim meteorološkim ekstremima smo prepušteni sami sebi. Nemamo odgovarajuću pomoć, subvencije i razumijevanje fodova i banak i to, naše poljoprivrednike, sve više pogađa. “

Dok Vidaković govori o brojnim teškoćama koji uslijed štete izazvane nepovoljnim vremenskim prilikama na površinu izbacuju mnoštvo drugih problema koji nijesu izazvani višom silom, već odnosom države, ministar poljoprivrede Petar Ivanović ovih dana kaže da u Crnoj Gori nema manjka poljoprivrednih proizvoda koji bi, eventualno, izazvali i rast cijena.

Kao odgovor na rizik od štete koja bi bila izazvana radikalnim vremenskim nepogodama, ministar Ivanović pominje – kucanje u drvo.

„Mi, u Crnoj Gori, nemamo nikakvih manjkova bilo čega zbog čega bi došlo do rasta cijena. Naprotiv, postoje viškovi koji se izvoze. Problem bi mogli da naprave nagli preokreti: grad, loše vremenske prilike... Ali, nadam se, evo kucam u drvo, da do toga neće doći.“

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović je rekao i da je zbog problema sa sušom neophodna izgradnja sistema za navodnjavanje, te da će, iako se radi o višedecenijskom problemu, sada pokušati da preko međunarodnih fondova nađe novac. U tom kontekstu je pomenuo i vodu iz Skadarskog jezera, ali i određene imovinsko pravne probleme kao prepreku.

Dimenzije štete od žarkog ljeta i dugotrajne suše još nijesu poznate. Potpredsjednik Unije poslodavaca za poljoprivredu, Željko Vidaković kaže da se, pored nerazumijevanja države, banaka i fondova, poljoprivrednici suočavaju i sa nemogućnošću da usjeve osiguraju.

„Mislim da će se šteta tek sada sabirati, a najgore je što najveći broj poljoprivrednika nije osigurao svoju proizvodnju jer je to u Crnoj Gori skoro nemoguće zbog odnosa osiguravajući društava. Nijedno nije naše, sva su inostrana i nude rigidne uslove, a pomoć Ministarstva nije dovoljna ni transparentna i mnogi je i ne koriste. Prepušteni smo sami sebi.“

Predsjednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu, Predrag Sekulić kaže da je ovogodišnji rod značajno smanjen, te da postoji mogućnost da to postane tema za Odbor i, eventualno, konsultativno saslušanje ministra poljoprivrede, Petra Ivanovića.

Rod voća i povrća je sigurno manji za 30 do 50 posto. Ukoliko se pojavi potreba, napravićemo zajedničko saslušanje, pozvaćemo ministra poljoprivrede Petra Ivanovića kakve su i kakve mogu biti posljedice ovakvih vremenskih neprilika po poljoprivredu i poljoprivredne proizvode.“

XS
SM
MD
LG