Dostupni linkovi

UNESCO ostao bez finansijske potpore Amerike


Delegati aplaudiraju posle glasanja u UNESCO nakon odluke većine u ovoj međunarodnoj organizaciji da i Palestina postane njena punopravna članica, Pariz, 31. oktobar 2011.
Priredila: Ena Stevanović

Sjedinjene Američke Države najavile su da će odmah srezati financijska sredstva za UNESCO, obrazovnu, znanstvenu i kulturnu organizaciju pri Ujedinjenim nacijama, nakon što je većinom glasova Palestina priznata kao članica ovog tijela.

Victoria Nuland, glasnogovornica američkog State Departmenta dala je izjavu nekoliko sati nakon glasanja.

"Članstvo Palestine u UNESCO-u pokreće dugoročna zakonska ograničenja koja će natjerati Sjedinjene Države da srežu doprinose UNESCO-u", kaže ona.

Američki zakon iz 1990.godine nalaže da Washington prestaje financirati bilo koju UN organizaciju koja priznaje Palestinu kao državu članicu prije nego što se uspostavi mirovni sporazum s Izraelom.

Godišnji doprinos SAD od oko 70 miliona dolara čini gotovo četvrtinu ukupnog budžeta UNESCO.

Sjedinjene Države su i ranije bojkotovale ovu organizaciju i to 80-ih za vrijeme Ronalda Reagana, da bi joj se ponovo pridružile 2003. u vrijeme mandata George-a W. Busha.


Nuland je u svojoj izjavi rekla da će uplata u iznosu od 60 miliona dolara koja je bila planirana za novembar sada biti otkazana.

UNESCO kao globalna organizacija za razvoj omogućava međunarodnu saradnju u oblasti kulturne baštine, znanosti i obrazovanja.

Misija ove organizacije je promicanje pismenosti i jednakosti spolova i očuvanje područja s UN liste zaštićene baštine.

Na glasanju u Parizu, Palestina je priznala kao 195.država članica sa 107 glasova za i 14 protiv, dok su 52 zemlje ostale suzdržane.

Mađar Katalin Bogyay, predsjedavajući 36.Generalne skupštine UNESCO je objavio rezultat koji je pozdravljen uzvicima:.

"Dame i gospodo, Generalna skupština je glasala za usvajanje nacrta rezolucije i odlučila je prihvatiti Plaestinu kao članicu UNESCO-a", rekao je on.

Izrael, Njemačka, Nizozemska i Švedska su neke od država koje su podržale SAD i glasale protiv članstva Palestine u ovom tijelu.

Slede otkazi i otpuštanja u UNESCO

Nuland kaže da je Washington ocijenio glasanje kao "žalosno", "preuranjeno" i štetno za uspostavljanje mira na Bliskom Istoku.

"Stotinu i sedam zemalja je odlučilo ovako glasati. Mi se ne slažemo s rezultatom glasanja, ne slažemo se sa posljedicama i zabinuti smo zbog posljedica - ne samo u okruženju u kojem pokušavamo obje strane navesti na pregovore, ali isto tako smo zabrinuti zbog posljedica za UNESCO, organizaciju koju mi podržavamo", navodi se u saopštenju.

Izrael će također ukinuti financiranje UNESCO.

Mimrod Barkan, izraelski ambasador u UNESCO je glasanje nazvao "tragičnim".

"UNESCO se bavi znanošću, ne znanstvenom fantastikom. Međutim, veliki broj zemalja, skoro dvije trećine zemalja članica ove organizacije, je usvojilo znanstveno fantastičnu verziju realnosti i priznalo ovu nepostojeću državu u znanstevnu organizaciju", kaže Barkun.

Predsedavajuća 36. sednice UNESCO Katalina Bogyay iz Mađarske tokom primanja Palestine u tu međunarodnu organizaciju, Pariz, 31. oktobar 2011.
Predsedavajuća 36. sednice UNESCO Katalina Bogyay iz Mađarske tokom primanja Palestine u tu međunarodnu organizaciju, Pariz, 31. oktobar 2011.
U izjavi izraelskog Ministarstva vanjskih poslova se navodi da se ovaj potez svodi na "odbacivanje napora međunarodne zajednice da se unaprijedi mirovni proces."

S druge strane, palestinski dužnosnici su pozdravili glasanje, a predsjednik Mahmud Abbas je izjavio da je "prihvatanje Palestine u UNESCO pobjeda naših prava, pravde i slobode."

Glasnogovornik Palestinske samouprave povezuje članstvo u UNESCO sa višim ciljevima.

"Mislim da je uspjeh Palestine da postane članica UNESCO-a vrlo važan u smislu pokušaja da Palestina bude priznata kao država. To unaprjeđuje palestineske napore prema postizanju međunarodnog priznanja", kaže on.

Abbas je u septembru zatražio punopravno članstvo u UN, o čemu će 11.novembra raspravljati Vijeće sigurnosti.

Sjedinjene države su već najavile da će staviti veto na odluku, tvrdeći da se mir može uspostaviti samo kao rezultat pregovora između Palestine i Izraela.

Bez financijske potpore SAD, UNESCO je pod pritiskom da izbjegne otpuštanja i rezove.

Sjedinjene Države su i ranije bojkotovale ovu organizaciju i to 80-ih za vrijeme Ronalda Reagana, da bi joj se ponovo pridružile 2003. u vrijeme mandata George-a W. Busha.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG