Dostupni linkovi

FT: Dogovor u Kopenhagenu doveden u pitanje


Ban Ki-Moon
Ban Ki-Moon
San o dogovoru između bogatih i siromašnih zemalja na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu doveden je u pitanje jučerašnjom izjavom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Ban ki Muna (Ban Ki-moon) da postoji mogućnost da neće biti dogovora o dugoročnoj finansijskoj pomoći zemljama u razvoju, piše "Financial Times".

Ed Miliband, britanski ministar zadužen za klimatske promjene, priznao je da još postoje velike razlike o visini finansijske pomoći koju bi razvijene zemlje trebalo da obezbijede.

Gospodin Miliband je rekao , kako navodi "Fianancial Times", da se ulažu napori da se razlike između bogatih i siromašnih svedu na najmanju mjeru, ali opaske generalnog sekreatar UN Bana pokazuju da su UN nacije izgubile nadu da se jaz može premostiti.

Finansijska pomoć je za mnoge zemlje u razvoju najbitnija tema konferencije.

U svjetskim okvirima, većina afričkih zemalja proizvodi neznatne količine štetnih gasova i zato ih razgovori o smanjenju emisija ne zanimaju.

Ukoliko razvijene zemlje ponude dovoljnu dugoročnu finansijsku pomoć najsiromašnijim zemljama za ublažavanje posljedica klimatskih promjena, moguće je da će dovoljan broj podržati usvajanje sporazuma.

Ako finansijska pitanja ne budu riješena barem u najširim okvirima, klimatski pregovori će se nastaviti juna mjeseca u Bonu, u Meksiku za godinu dana i tako u nedogled, upozorava "Financial Times".
XS
SM
MD
LG