Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo 64. zasjedanje Generalne skupštine UN-a


U New Yorku je u utorak službeno otvoreno 64. godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a, kojim predsjedava bivši libijski ministar vanjskih poslova Ali Abdusalam Triki.

"UN se mora reformirati i mora vratiti međunarodni legitimitet, osiguravajući da se njegov glas čuje i poštuje, a rezolucije provode", rekao je Triki otvarajući zasjedanje.

Govoreći o Bliskom istoku, naglasio je da su "težnje palestinskog naroda prema nezavisnosti i njegovo pravo da se vrati na svoju zemlju u skladu s rezolucijama UN-a i dva temeljna uslova za brzo ostvarenje mira i sigurnosti u tom osjetljivom dijelu svijeta".

Glavna rasprava na 64. zasjedanju Opće skupštine UN-a, koja će okupiti svjetske državnike i šefove diplomacija 192 zemlje članice, održat će se od 23. do 28. septembra.

Triki (71), je izabran za predsjednika Generalne skupštine UN-a u junu, uz podršku 53 zemlje afričkog bloka. Libijski čelnik Moamer Gadafi trenutno predsjedava Afričkom unijom (AU).

Triki je dužnost predsjednika preuzeo od Miguela d'Escota Brockmanna, bivšeg nikaragvanskog ministra vanjskih poslova, koji je u ponedjeljak zaključio 63. zasjedanje Opće skupštine UN-a.
XS
SM
MD
LG