Dostupni linkovi

Komšić: Ne smije se prokockati ukazano povjerenje


Savet bezbjednosti UN
Savet bezbjednosti UN
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je danas da BiH ne smije prokockati povjerenje, odnosno poštovanje koje su joj ukazale 183 od 190 zemalja članica UN glasajući za njen izbor u nestalno članstvo Savjeta bezbjednosti UN u naredne dvije godine.

"U radu koji BiH očekuje u ovom tijelu prije svega treba imati dostojanstvo prilikom davanja ili nedavanja podrške njegovim odlukama, i ne obrukati se, odnosno iskoristiti ovu poziciju pozitivno sa političkom mudrošću, a ne za političke svađe unutar BiH", rekao je Komšić u Sarajevu na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Konsekvence članstva BiH u Savjetu bezbjednosti UN i butmirski proces".

Komšić smatra da BiH na ovom mjestu u Savjetu bezbjednosti ne treba biti "privjesak velikim silama", već da njeni predstavnici u svom radu trebaju, prije svega, voditi računa o opštim načelima pravde, međunarodnom pravnom poretku, međunarodnim konvencijama i interesima BiH.

"Mnogi su ocijenili izbor BiH u nestalno članstvo Savjeta bezbjednosti UN kao najveći spoljnopolitički uspjeh BiH od završetka rata do danas. On je postignut uz puno muke, jer je trebalo dobiti i podršku mnogih malih zemalja kao što su afričke, azijske i slično, ali je praćen i skepsom i malicioznošću", naveo je Komšić.

Prema njegovim riječima, mnogim zemljama članicama UN sada postaje mnogo važnije kako BiH gleda na različita globalna pitanja, pa stoga i BiH treba da maksimalno ojača svoje kapacitete, kako bi dostojanstveno odgovorila takvoj situaciji.

Govoreći o butmirskom procesu, Komšić je rekao da mu se ne sviđa kako se taj proces odvijao, ali da smatra da u njemu treba učestvovati i pokušati napraviti bilo šta što bi predstavljalo doprinos boljoj situaciji u BiH, dodavši da je prema njegovom mišljenju butmirski proces imao katastrofalnu političku procjenu od stranih političkih zvaničnika, odnosno da je za pregovore imao loše pripremljenu političku atmosferu.

"Smatram da su neki ušli u te pregovore sa nepoštenim namjerama i zabrinut sam time šta će se desiti ako taj proces propadne, jer će to biti ulje na vatru, s obzirom da se bliže naredni izbori", dodao je Komšić.
XS
SM
MD
LG