Dostupni linkovi

Danas počinje Generalna debata u UN-u


Lideri više od 120 zemalja okupiće se danas u sedištu UN u Njujorku, gde u 15 časova po srednjeevropskom vremenu počinje Generalna debata na 64. zasedanju Generalne skupštine UN

Učesnicima će se prvog dana debate obratiti predsednici SAD Barak Obama, Rusije Dmitrij Medvedev kao i kineski predsednik Hu Djintao, kao prvi šef kineske države koji posle više od 30 godina učestvuje na Generalnoj skupštini UN.

Govoriće i predsednici Francuske Nikola Sarkozi, Brazila Luiš Injasio Lula de Silva, Libije Moamer el Gadafi i Irana Mahmud Ahmadinedžad, kao i britanski premijer Gordon Braun.

U debati će učestvovati i šefovi država ili vlada zemalja regiona a u Njujorku će, tokom zasedanja Generalne skupštine UN, boraviti i najviši zvaničnici Kosova koje nije članica UN.

Glavne teme Generalne debate biće situacija u Avganistanu i na Bliskom istoku, nuklearni programi Irana i Severne Koreje, terorizam, bolesti i druge goruće teme.

Za danas su predvidjeni sastanci na visokom nivou o smanjenju emisija gasova, kao i prijem koji će povodom Generalne skupštine prirediti
predsednik Obama.

Takodje, planirano je okupljanje ministara inostranih poslova grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije (G8) SAD, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Japana, a na tom susretu će biti prisutan i predstavnik Evropske unije.
XS
SM
MD
LG