Dostupni linkovi

Umetnost ruskih ratova


Pre nego što su krvave bitke mogle biti snimljene kamerom, ruski ratovi su zabeleženi potezima četkice, piše Radio Slobodna Evropa.

Jermakovo osvajanje Sibira, Vasilija Surikova

Kozaci na čelu sa Jermakom Timofejevičem ušli su u borbu protiv grupe autohtonih Sibiraca. Sukob je bio odlučujući trenutak pohoda 1580. godine koji je predvodio Jermak i 840 njegovih ljudi za otvaranje puteva Sibira za unosnu trgovinu životinjskim krznom. Slika se temelji na ideji da su se Sibirci borili sa lukovima, strelama i kožnim oklopom protiv vatrenog oružja Jermakovih kozaka, ali većina detalja pohoda vremenom je zaboravljena.

Poslednje minute lažnog Dmitrija, Karla Veniga

Tvrdio je da je naslednik ruskog prestola, ali istorija nije bila naklonjena prema čoveku koji je sada poznat kao "Lažni Dmitrij I”. Nakon što je ušao u Kremlj na čelu vojske pristalica, Dmitrij je započeo kratku vladavinu cara 1605. godine. Ali, njegova naklonost prema inostranstvu i nedostatak poštovanja prema pravoslavnoj crkvi izazvala je oštre kritike u Moskvi. Nakon što ga je moćni plemić optužio za širenje "katolicizma... i sodomiju", rulja je napala Kremlj. Dok se spuštao sa prozora kako bi pobegao, Dmitrij je pao sa oko 30 metara u dvorište. Povređeni car potom je izboden kopljima i mačevima do smrti.

Ruski car Petar Prvi zaustavlja pljačkaške vojnike nakon zauzimanja Narve 1704. godine, Nikolai Saurweid

Rusija i Švedska dugo su se sporile oko rečnog trgovačkog grada Narve (u današnjoj Estoniji). Nakon opsade, 9. avgusta ruske snage probile su tadašnje švedske utvrde i započele masovno ubijanje. Nasilje rulje navodno je zaustavljeno tek kad je Petar Veliki besno projahao kroz grad na konju, dovodeći sabljom svoje ljude u red.

Kutuzov na konferenciji u selu Fili odlučuje da preda Moskvu Napoleonu, Aleksej Kivšenko

Dok su neki umetnici oblačili čuveno gojaznog Mihaila Kutuzova u slojeve tkanine, ovaj slikar je u potpunosti izložio generalove obline na ovom napetom sastanku ruskih generala u seljačkom domu 1812. godine. Kutuzovova odluka o prepuštanju Moskve pljačkaškoj Velikoj Armiji okončana je tajanstvenom vatrom koja je spalila grad do pepela. Međutim, Kutuzov je dobio zadovoljštinu nakon što su izmoreni Francuzi uzaludno čekali na predaju Rusije pre nego što su konačno krenuli kući dok su zima i grupe razarenih seljaka izmučeno terali begunce.

Noćni tabor Napoleonove vojske za vreme povlačenja iz Rusije 1912. godine, Vasilij Vereščagin

Snegom prekrivena skupina vojnika nakon kobne invazije Rusije. Do kraja francuskog povlačenja, oko 380.000 Napoleonovih vojnika ležalo je mrtvo na carskom tlu.

Navarinska bitka, Ivan Ajvazovski

Otomanski mornari prevrnuli su se u more dok su ruski brodovi, udruženi sa britanskim i francuskim, čekali Sultanovu flotu. Sukob je eskalirao 1827. godine nakon masakra nezavisnih Grka od strane otomanskih snaga. Nakon međunarodnog protesta nad zločinom, tri velike evropske sile stupile su u odbranu Grka.

Bitka u klancu Malakov, 8. septembar 1855. godine, Adolphe Yvon

Dvadeset osam godina nakon borbe na strani Francuske i Engleske protiv Osmanlija, Rusija se suprotstavila svima u Krimskom ratu. Francuski slikar Adolphe Yvon zabeležio je haos ispunjen dimom dok su francuski vojnici osvajali brdo Malakov, iznad Sevastopola. Nakon osvajanja utvrde na vrhu brda, kula je postala poznata širom Evrope i po njoj su nazvane kremaste, rumom natopljene torte i hrskave kugle od sira.

Bitka za prevoj Šipka, Aleksej Popov

Ruski vojnici i bugarski dobrovoljci zasuli su otomanske trupe kamenjem nakon što im je nesalo municije tokom bitke za kritični planinski prevoj. Sukob je bio deo rata za proterivanje Osmanlija iz Bugarske, nakon što su hiljade seljaka masakrirane, a neki su navodno nabijeni na kolac i živi spaljeni, od strašne "bašibozuk" (lude glave) milicije otomanskih Turaka.

Bitka u blizini Ivanovo Čiflika, Pavel Kovalevski

Još jedna scena iz rusko-turskog rata od 1877. do 1878. godine, kada su se ruske trupe (desno) sukobile sa osmanlijskim snagama. Nakon pobede u ratu, ruske vlasti su uništile gotovo sve džamije u glavnom gradu Bugarske u Sofiji. Nekoliko je navodno uništeno preko noći dok je grmljavina maskirala buku ruskog rušenja. Do izbijanja sledećeg velikog ruskog rata (sa Japanom) 1905. godine, tehnologija je napredovala do te mere da su vešti fotografi mogli uhvatiti žar bitke i sustići slikare kao glavne umetnike svedočenja.

XS
SM
MD
LG