Dostupni linkovi

Inauguriran novi ukrajinski predsjednik





Mirjana Rakela

Viktor Janukovič
položio je zakletvu kao novi predsjednik Ukrajine. U nastupnom govoru odmah je rekao da je Ukrajina u ogromnim dugovima, preplavljena korupcijom, siromaštvom i u ekonomskom kolapsu. Dodao je da će se u vanjskoj politici oslanjati na Rusiju, EU i SAD.

Janukovič je zakletvu položio u parlamentu na skromnoj ceremoniji i bez prisutnosti premijerke Julije Timošenko i zastupnika iz njene stranke. Prazne stolice nisu ga omele da upozori na katastrofalno stanje u državi.

„Zemlja je u teškoj situaciji. Nema budžeta za ovu godinu. Dugovi koji stižu na naplatu su ogromni. Siromaštvo, uništena ekonomija, korupcija, tek su dio popisa s duge liste problema koji čine ukrajinsku stvarnost.“

Kojim smjerom će na vanjskom planu ići Janukovičeva politika nije dvojbeno.To je Moskva, na prvom mjestu, a onda i Bruxelless, pa Washington.

Veze Janukoviča i Rusije mogu se jasno vidjeti i iz činjenice da je moskovski patrijarh Kiril predvodio liturgiju uoči inauguracije.

Ipak, Janukovič je pragmatičar, pa će prvi službeni put u inozemstvo biti već u ponedjeljak, posjet Europskoj uniji, kažu izvori iz Unije.

A potom bi, prema najavama iz Kremlja i njegove Partije Regija trebao otputovati u Moskvu.
Novoimenovani predsjednik Viktor Janukovič pred ruskim patrijarhom Kirillom

Teško da će mu uspjeti, kao njegovom prethodniku Juščenku, da u Washingtonu, kada i dođe do tog posjeta, ima čast obratiti se Kongresu.

Nastojanja da se Ukrajina priključi NATO na čemu je inzistirao bivši lider Narandžaste revolucije, zasigurno će biti na sporednom kolosjeku Janukovičeve vanjske politike.

U samom govoru je uputio i poruku Juliji Timošenko koja ne priznaje njegovu pobjedu.

„Izbori su okonačni. Cijeli svijet ih je priznao. Narod je odlučio. Međunarodna zajednica je ocijenila da je Ukrajina zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava i slobode. Volja naroda ne može se propitivati izrazima nečije bolesne volje.“

On građanima obećaje bolji život, a to kako ističe, može ostvariti samo s premijerom u koga ima povjerenja. Tako je već razgovarao s bivšim šefom Centralne banke i dvojicom ministara koji bi mogli naslijediti Timošenko.

Politička destabilizacija Ukrajine ovim izborom biti će nastavljena, kao i podjela na proevropsku i prorusku Ukrajinu.

*****
Pogledajte i odlomak iz dokumentarnog filma američkog autora Damiana Kolodya, o povijesnim dešavanjima u Ukrajini 2004. Pozadina predsjedničkih izbora, borba za vlast...

XS
SM
MD
LG