Dostupni linkovi

Sve snažnije borbe na istoku Ukrajine


Izbjeglice napuštaju Debaljceve u Donbasu

U artiljerijskim napadima na Donjeck najmanje jedan civil je poginuo. Službeni Kijev je saopćio da je u sukobima sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine poginulo13 vojnika u posljednja 24 sata. Istodobno, lider pobunjenika najavljuje da planira mobilizirati 100 tisuća ljudi za borbu protiv vladinih snaga.

Aleksandar Zaharčenko samoproglašeni lider pobunjene regije Donjeck kaže kako će za 11 dana početi s mobilizacijom oko 100 tisuća muškaraca koji bi trebali osnažiti proruske separatiste u ofenzivi protiv službenoga Kijeva.

Ukrajinski parlament prošloga mjeseca je takodjer odobro regrutaciju sto tisuća vojnika.

Grad Debaljceve, koji je strateški prometno važno čvorište pod jakim je napadima separatista koji su pojačani od sloma mirovnih pregovora 31. januara. Grad je sada gotovo potpuno okružen proruskim separatističkim snagama.

Artiljerijsko granatiranje nastavljeno je tokom noći, uglavnom oko aerodroma u Donjecku, kojeg su prije dva tjedna napustile vladine snage, dok je kilometar od glavnog gradskog trga granata pala na jednu dvospratnicu. Jedan civil je poginuo. Agencija Reuters javlja da je gornji kat kuće uništen.... Svjedokinja Lina kaže kako je čula snažnu eksploziju.

"Bila sam u svojoj kuhinji, u stanu nasuprot pogodjene kuće... Udarac, dim, istračala sam i vidjela poginulog. Kako uopće možemo ići na posao, kako živjeti, kad nas ubijaju jednog po jednog", pita se Lina.

Mrtvi na obje strane neprestano se broje .Separatisti kažu da je u posljednja 24 sata poginulo 11 civila. U istom vremenu je poginulo 13 ukrajinskih vojnika, više od 20ih ranjeno ,izjavio je Vječeslav Seleznjov, glasnogovornik ukrajinske vojske.

Prvog februara lideri Ukrajine, Francuske i Njemačke pozvali na hitan prekid vatre. Najavljen je je novi posjet američkog državnog tajnika Johna Kerrya Ukrajini radi podrške vladi u Kijevu.

The New York Times je u nedjeljnom izdanju objavio kako američka administracija razmatra mogućnost da pomogne Ukrajini slanjem obrambenog oružja.

Do sada je administracija predsjednika Baracka Obame slala ograničenu vojnu pomoć Kijevu, uglavnom opremu za pružanje prve pomoći, dvoglede za noćno promatranje i pancirke.

Intenzitet borbi na istoku Ukrajine posljednjih je tjedana pojačan. Zapad optužuje Rusiju da šalje teško naoružanje u pomoć separatistima.

Od početka sukoba prošloga aprila, u Ukrajini je poginulo više od 5.100 ljudi.

Pogledajte komentare (11)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG