Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U samoubilačkom napadu u Dagestanu poginulo troje ljudi


Ruska televizija NTV prikazuje ruske vojnike koji čuvaju ulaz u vojnu bazu "Dalny" u Dagestanu, 5. septembar 2010.
Tri osobe su poginule, a 34 povređene u samoubilačkom napadu koji je izvršen u noći između subote i nedelje na jednu vojnu jedinicu u Dagestanu, u ruskom Kavkazu, preneli su ruski mediji.

Prvobitno se izveštavalo o 5 poginulih i 39 ranjenih osoba.

Napadač samoubica digao je u vazduh automobil bombu na poligonu vojne jedinice stacionirane blizu mesta Bujnakska, navela je portparol lokalne policije.

Prema navodima ruske agencija RIA Novosti, druga eksplozija odjeknula je ubrzo posle prve na putu kuda je trebalo da prođe policijsko vozilo poslato na mesto prvog napada, ali u njoj nije bilo nastradalih.
Pokušaj atentata na ministra za nacionalna i verska pitanja, Mahačkala 4. septembar 2010.

U Dagestanu koji se graniči sa Čečenijom traje pobuna ekstremističkih islamista koja destabilizuje ceo ruski Kavkaz. Napadi ekstremista su česti posebno na policiju i političare.

U subotu je u bombaškom napadu u Dagestanu povređen regionalni ministar zadužen za nacionalna i verska pitanja Bekmurz Bekmurzajev, a njegov vozač je ubijen.

Jedan policajaca specijalnih jedinica ubijen je u sredu u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana.

I pored stalnog nasilja u toj republici ruski premijer Vladimir Putin isključio je mogućnost izbijanja novog rata u ruskom Kavkazu. On je u nedavno datom intervjuu rekao da teroristi jesu u stanju da počine terorističke napade, ali da nemaju snagu niti sredstva za vođenje
rata.
XS
SM
MD
LG