Dostupni linkovi

Žandarmerija umjesto rezervnog sastava policije RS


Policija, Banjaluka
Policija, Banjaluka

Neće biti rezervnog sastava policije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), ali se uvodi žandarmerija. Ovo je rezultat međunarodnog pritiska na vlast u RS smatraju i opozicija i analitičari.

Iz Prijedloga Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS koji se našao pred poslanicima NS (25.juna), vlada je povukla dio koji se odnosi na uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Kao razlog u Ministarstvu unutrašnjih poslova naveli su dugotrajne i komplikovane procedure za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

"MUP je izvršio dodatne analize i utvrdilo je s obzirom da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju. S obzirom na sve navedeno na sjednici vlade 24. juna odlučeno je da se iz teksta prijedloga zakona povuku svi članovi koji se odnose na rezervni sastav policije", saopštio je poslanicima Predstavnik MUP-a Srđan Obradović.

Vlast u Republici Srpskoj uvođenje rezervnog sastava policije pravdala je potrebom podizanja nivoa bezbjednosti zbog povećanog priliva migranata, dok se u Federaciji BiH na ovo gledalo kao na narušavanje balansa u naoružanju između dva entiteta.

Zabrinutost zbog ovog zakona ranije su iskazale i međunarodne institucije strane ambasade, a i Vijeće za implementaciju mira u BiH na posljednjoj sjednici održanoj 18. juna.

"Mi mislimo kao međunarodna zajednica da postojeća policija, da li je to RS i Federacija BiH, može da odgovori na sve izazove i da nije trenutak da se osnuju nove jedinice", rekao je Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Opozicija u RS smatra da je aktuelna vlast predvođena Dodikovim SNSD-om popustila pod pritiskom zapadnih ambasada i još jednom ponizila svoje institucije.

"Ovo što su uradili Milorad Dodik i ova vlast to je najveće poniženje koje su Narodna Skupština i institucije RS doživjele jer se vidjelo da se oduke ne donose u legalnim institucijama već u stranim ambasadama“, kazao je poslanik SDS-a Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanić.

Da je sve rezultat pritiska međunarodne zajednice potvrdio je i premijer RS Radovan Višković.

"Moram da budem iskren toliko se podigla fama oko tog zakona da mislim da je i NATO trenirao. Ispada da naših hiljadu policajaca prave ozbiljan problem. U ovom momentu sklonićemo taj zakon iz procedure, ali već imamo smjernicu kako dalje i mi ćemo naše bezbjednosne snage osposobiti da štite građane Republike Srpske", rekao je Višković novinarima tokom posjete Bijeljini u ponedjeljak.

On je najavio da će ukoliko RS ne može imati rezervni sastav policije, formirati žandarmeriju po ugledu na sve zemlje u okruženju i u svijetu.

Razlog formiranja Žandarmerije, pojašnajavaju iz MUP-a RS je brži efikasniji odgovor na sigurnosne izazove i realizovat će se unutrašnjom reorganizacijom,

"Radi boljeg funkcionisanja, Jedinica za podršku promijenit će naziv u Žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji", objasnio je Srđan Obradović.

Izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava u Republici Srpskoj RS Branko Todorović smatra da povlačenje odluke o rezervnom sastavu policije nije iznenađenje i da je samo potvrda da međunarodna zajednica u BiH kada nešto želi to može i da uradi. S druge strane, kaže Todorović, ovo je samo još jedna od brojnih priča kojima vlast zabavlja narod odvlačeći im pažnju od stvarnih problema u društvu.

"Ne treba nas iznenaditi da je nekome palo napamet da umjesto rezervnog sastava policije formira žandarmeriju. Ukoliko ni to ne prođe vjerovatno će postojati neka nova ideja. Uglavnom, te isprazne ideje se ponavljaju u nedogled već više od 20 godina, a mi kao društvo stojimo, ili u nekim stvarima idemo i unazad dok nam mladi i sposobni ljudi napuštaju ovu zemlju. Jednostavno se problemi poput enormne korupcije u ovom društvu samo nagomilavaju", kazao je Todorović.

Ipak MUP RS nije potpuno odustao od uvođenja rezervnog sastava policije. U saopštenju MUP-a se navodi da će u nekom budućem periodu Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u strukture Ministarstva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG