Dostupni linkovi

Nakon odslužene kazne, Šainović slobodan


Nikola Šainović na aerodromu u Beogradu
Nikola Šainović na aerodromu u Beogradu

Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ, na slobodi je nakon odslužene dve trećine kazne po presudi Haškog tribunala zbog zločina na Kosovu. U Beogradu ga je dočekala i nekolicina funkcionera Socijalističke partije Srbije. Šainović je bio, kako je utvrdio Haški tribunal, neko preko koga je Slobodan Milošević orkestrirao događaje na Kosovu, podsećaju u Fondu za humanitarno pravo.

"Neću držati junačke govore i neću reći da mirno spavam i da mi je čista savest jer neko ko je prošao rat ne može mirno da spava. A ja sam ga prošao. Nisam kriv, ali se osećam odgovornim", rekao je nekadašnji bliski saradnik predsednika SRJ Slobodana Miloševića, koga su na aerodormu pored porodice i prijatelja dočekali i funkcioneri Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović, Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović.

“Od juče je Nikola Šainović slobodan čovek”, kaže funkcionerka SPS-a i nekadašnja predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović na pitanje zašto je odlučila da na aerodromu dočeka nekadašnjeg potpredsednika Vlade Savezne republike Jugoslavije Nikolu Šainovića, koga je Haški tribunal osudio za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu od 1. januara do 20. juna 1999. godine.

“Onog momenta kada neko završi sa izdržavanjem kazne pripadaju mu sva ljudska prava pa i pravo na prijatelje iz perioda od pre nego što je počeo da služi kaznu. Kao neko ko nije bio njegov prijatelj privatno, ali drugarica velika u svakom slučaju, i kao neko ko je ocenjivao da je njegovo držanje sa dovoljno dostojanstva i pristojnosti imala sam ličnu potrebu da ga sačekam. Smatram da je bilo potrebno da mu dam podršku da se posveti sebi, svojoj porodici i da kažem da stojim uz njega, da je on za mene aposlutno neko ko ima pravo na sve ono na šta i ja kao njegova drugarica”, kaže Đukić Dejanović.

Šainović je, kako prenose mediji, poručio „svojim drugovima socijalistima” da je tužilac „imao velike ambicije sa optužbom Socijalističke partije, ali da u tome nije uspeo”, podvlačeći da je naporima odbrane i svedoka SPS izbačen iz presude. A sam SPS i danas trpi kritike da se nikada nije dovoljno jasno distancirao od politike iz devedesetih godina.

Nikola Šainović je bio, kako je utvrdio Haški tribunal, neko preko koga je Slobodan Milošević orkestrirao događaje na Kosovu, podseća Sandra Orlović, direktorka Fonda za humanitarno pravo.

Sandra Orlović
Sandra Orlović

“On je u vreme zločina na Kosovu vršio funkciju potpredsednika savezne vlade, ali i šefa jednog tela koje se nazivalo zajednička komanda za Kosovo i Metohiju, tela koje je zapravo bilo ključno za usmeravanje akcija vojske i policije tokom rata na Kosovu. Nikola Šainović je tokom 1998. i 1999. godine, dakle za vreme trajanja sukoba na Kosovu bio izaslanik Miloševića za Kosovo, tako je predstaljan i u međunarodnim krugovima pred međunarodnim diplomatama, ali i na unutrašnjem planu. Kako je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdio Šainović je bio neko preko koga je Slobodan Milošević orkestrirao događaje na Kosovu a sve kroz tu funkciju koju je Šainović obavljao, dakle funkciju šefa zajedničke komande za Kosovo i Metohiju”, kaže Orlović.

To telo je ključno za razumevanje događaja i zločina koji su počinjeni od strane srpskih snaga na Kosovu, navodi Sandra Orlović.

“Zbog toga što su na sastancima tih tela donošene odluke o konkretnim akcijama i operacijama i vojske i policije tokom kojih su počinjeni brojni masovni zločini protiv civila kosovskih Albanaca. Haški tribunal je utvrdio i okarakterisao Nikolu Šainovića kao jednog od najznačajnijih članova udruženog zločinačkog poduhvata kojeg su činili i drugi vojni, politički i policijski zvaničnici a čiji je cilj bio da se promeni etnička struktura Kosova, da se sa Kosova isteraju kosovski Albanci i da se njihov broj smanji na broj koji bi bio moguće kontrolisati od strane srpskih vlasti”, kaže Orlović.

Šainović se predao Tribunalu 2. aprila 2002. godine. Pravosnažno je osuđen na 18 godina zatvora, dok je prvostepenom presudom bio osuđen na 22 godine.

XS
SM
MD
LG