Dostupni linkovi

Josip Reihl Kir je pravi heroj rata


Jadranka Reihl Kir na otvorenju izložbe, 24. rujan 2010, foto: Enis Zebić
Jadranka Reihl Kir na otvorenju izložbe, 24. rujan 2010, foto: Enis Zebić
U petak navečer je u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika otvorena izložba posvećena tragičnoj sudbini nekadašnjeg šefa osječke policije Josipa Reihl Kira, ubijenog na povratku sa pregovora s pobunjenim Srbima srpnja 1991. godine, jer je predstavljao prepreku ratu. Izložba je dio projekta na kojem sudjeluju nevladine organizacije iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Devetnaest godina od njegove smrti, srpnja 1991. na policijskoj kontroli na ulazu u Osijek, izložbom „Tko je tebi Josip Reihl Kir?“ po prvi je puta obilježeno sjećanje na njega i na njegovu žrtvu, kazao je programski voditelj zagrebačkog Centra za mirovne studije Gordan Bosanac.

„Njegov je ubojica danas u zatvoru na izdržavanju kazne, i tako su utvrđene neke institucionalne činjenice kako je on ubijen i tko ga je ubio“
, naglasio je Bosanac i nastavio:

„Međutim, izvan institucija postoje i dalje brojne činjenice, brojne pretpostavke, brojne priče. Postoje i dalje neki ljudi koji bi govorili – a nije im u institucijama dana prilika da govore – o tome je li istina da je netko naložio ubojstvo Josipa Reihl Kira. Nekako bismo željeli da ova izložba sve nas podsjeti na Josipa Reihl Kira, ali da bude i korak dalje. Jer, ako uistinu želimo vjerovati u ono što je radio, mislim da se i čitava priča oko toga što se tamo desilo i tko je naredio da se tako desi – mora istjerati na kraj!“

Direktorica beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavičević podsjetila je da je Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika u 70 godina postojanja bio galerija, pa džamija, pa muzej, a da se jedno vrijeme početkom devedesetih razmišljalo da ga se posveti – herojima rata.

„To me potaklo da vam kažem večeras – evo heroja rata, i da predam Reihl Kira ovom prostoru u prisustvu njegove supruge Jadranke i njegove kćerke Barbare, i svih vas koji ste došli večeras. Dakle, ovaj dom je našao svog heroja, i otvaram ovu izložbu za sve nas!“


Josip Reihl Kir ubijen je 1. srpnja 1991. godine na povratku s pregovora s pobunjenim Srbima u osječkom prigradskom naselju Tenja. Pripadnik pričuvnog sastava hrvatske policije Antun Gudelj otvorio je vatru iz aautomata na vozilo koje se približavalo policijskoj kontolnoj točci. Stradali su Reihl Kir, Goran Zobundžija i Milan Knežević, a Mirko Tubić je teško ranjen.



Gudelj je suđen, pa amnestiran po Zakonu o oprostu, nakon čega je otišao u Australiju. Nakon odlaska HDZ-a s vlasti Reihl Kirova udovica Jadranka uspjela je dokazati da je odluka o amnestiji Gudelja bila nezakonita, zatraženo je njegovo izručenje iz Australije i u srpnju 2008. osuđen je na 20 godina zatvora.

Jadranka Reihl Kir je u završnoj riječi na zadnjem ročištu kazala je kako „postoje naručitelji ubojstva i zato su selektivno odbijani svjedoci“ i tražila istragu protiv još nekih osoba.

„Državno odvjetništvo dužno je otvoriti istražni postupak protiv osoba koje su pojedini svjedoci navodili. Spominju se Šeks i Glavaš, a jesu li to prava imena, to treba utvrditi“, inzistirala je tada Jadranka Reihl Kir.

Dvije godine kasnije, na otvorenju izložbe o svom suprugu, kazala nam je kako je žalosno što je ona 19 godina morala sve svoje ambicije staviti na stranu i posvetiti se rješavanju ubojstva svog supruga, a da je posebno boljelo to što se od prvog dana znalo tko je ubojica, i da je i sam Gudelj priznao zločin.

„Pravosuđe, istražni organi ni tada niti danas ne rade svoj posao. I nitko ne može reći da su pravosuđe, Državno odvjetništvo i policija odvojeni od politike. To jednostavno nije istina! Bilo bi možda sebično kada bih rekla – riješite slučaj Reihl Kir, pa ćemo onda povjerovati da su neovisni o politici. Ali mislim da možemo, jer – na taj način, na jednom predmetu mogli bismo barem testirati da vidimo kako rade!“

Na otvorenju izložbe bila je oporbena potpredsjednica Sabora Vesna Pusić, zastupnik srpske manjine iz vladajuće koalicije Milorad Pupovac, bivši predsjednik Republike, a sada predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Stipe Mesić, i niz drugih ličnosti iz javnog života i civilne scene.

Izložba „Tko je ubio Josipa Reihl Kira?“ , koja se održava pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, otvorena je do 1. listopada. To jedna od aktivnosti regionalnog projekta „Manjine za manjine“, kojeg je nositelj Centar za mirovne studije iz Zagreba, a partneri su Mirovni inštitut iz Ljubljane, Biro za ljudska prava iz Tuzle i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda koji su ujedno i producenti izložbe. Autorica izložbe je Tanja Simić Berclaz.
XS
SM
MD
LG