Dostupni linkovi

Ganić demantuje da je priveden, Silajdžić oštro reagovao


Ejup Ganić
Ejup Ganić
Nekadašnji član Predsjedništva Republike BiH Ejup Ganić demantovao je tvrdnje srbijanskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je juče zadržan na Aerodromu u Londonu zbog istrage koju Beograd vodi protiv njega u slučaju „Dobrovoljačka".

Ganić je za bh. medije rekao da je čekao studente i prtljag te da se radi o lažima orkestriranim iz Beograda.

Ministar pravde Srbije Snežana Malović izjavila je u petak da je sudskim organima Velike Britanije upućen zahtjev za ekstradiciju Ganića i da će oni odluku o daljem postupanju po ovom zahtjevu donijeti u roku od 24 sata.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ovo je, međutim, demantovao, te kazao kako britanske vlasti ne provode ekstradicijski postupak protiv Ejupa Ganića, ali nije želio komentarisati izjave zvaničnika Srbije ovim povodom.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH rečeno nam je da je u cijelom slučaju odmah kontaktiran i Forin Ofis i da će se Ejup Ganić nesmetano vratiti u BiH. Portparol MVP-a Zlatan Burzić:

„S obzirom da je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj boravio u Briselu, kontaktirao je odmah britanskog ambasadora u BiH i našu ambasadorku u Londonu, kontaktiran je i Forin Ofis, i na naše zadovoljstvo uspjeli smo tu neugodnost razriješiti veoma brzo, tako da će profesor Ajup Ganić obaviti sve planirane aktivnosti zbog koji je posjetio Veliku Britaniju, a nakon toga će se nesmetano vratiti u BiH.“

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić na tvrdnje iz Beograda reagovao je veoma oštro. Ovakve izjave, smatra Silajdžić, nanose ozbiljnu prijetnju dobrosusjedskim odnosima dvije zemlje. Silajdžićev savjetnik Damir Arnaut kaže:

„Čim su se te informacije iz Srbije pojavile u medijima, mi smo ostvarili kontakt sa gospodinom Ganićem, uvjerili smo se da je sve u redu, on je već bio u svom hotelu, danas ima niz aktivnosti. U svakom slučaju, informacije koje su plasirali gospodin Vukčević i ministar Dačić su bile potpuno neistinite. Nije bio zadržan na osnovu bilo kakve potjernice. Jasno smo upozorili Srbiju da obustave političke procese jer to ne doprinosi gradnji dobrosusjedskih odnosa i potpuno je u suprotnosti sa sporazumom koji je upravo juče potpisan u Beogradu.“

Generalni sekretarijat Interpola u julu prošle godine je obustavio crvene potjernice protiv državljana BiH u slučaju "Dobrovoljačka ulica”.

Raspisivanje ovih potjernica od Generalnog sekretarijata Interpola tražio je Interpol Srbije, a nakon što je MUP Srbije početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, raspisao potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva Republike BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić.

Slučaj „Dobrovoljačka“ odnosi se na događaje 3. maja 1992. godine u Sarajevu kada je ubijeno više pripadnika Jugoslovenske narodne armije koji su povlačili iz grada prema Lukavici.

Više o slučaju "Dobrovoljačka" pročitajte u tekstovima:
Suspendovane "crvene potjernice"

Jovan Divjak za RSE o Dobrovoljačkoj

Snimak iz Dobrovoljačke:

XS
SM
MD
LG