Dostupni linkovi

Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova


Vojislav Koštunica i Boris Tadić
Vojislav Koštunica i Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica saopštili su da Srbija ni po koju cenu neće priznati nezavisnost Kosova. Tadić je uz ostalo pozvao na mir, a Koštunica oštro kritikovao SAD.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija učiniti sve da se "poništi samovoljno i protivpravno proglašena nezavisnost Kosova".

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije", navodi se u izjavi Tadića i navodi da država sada ne treba da preduzima
ishitrene poteze.

"Poštovani građani Srbije, u ovom teškom trenutku za državu i sve nas želim da apelujem na sve građane Srbije, na naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji, da nas u ovim danima pre svega rukovodi razum", naveo je predsednik Srbije.

Tadić je zatražio od UNMIK-a i Kfora najviši stepen bezbednosti za Srbe u Pokrajini.

"Srbija je reagovala i reagovaće svim mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima da se ovaj akt privremenih kosovskih institucija poništi. Srbija od međunarodnih institucija na Kosovu traži da se odmah poništi ovaj čin, koji je protivan osnovnim principima međunarodnog prava", naveo je predsednik Srbije.

Dodao je da su najvažniji životi ljudi i njihova bezbednost.

"Kfor i UNMIK su obavezni da obezbede sigurnost za sve Srbe i druge nealbance na Kosovu, da čuvaju njihove domove i sve naše svetinje. Na njima je odgovornost za svaki život na Kosovu i Metohiji", ocenio je Tadić.

Dodao je da je od Kfora i UNMIK-a zatražio najviši stepen bezbednosti za kosovske Srbe.

"Ali, dužni smo i mi da brinemo. To ćemo najbolje pokazati tako što nećemo povlačiti nepromišljene poteze kojima bi se mogle
proizvoditi okolnosti u kojima bi bezbednost naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji bila ugrožena", naveo je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti da čini sve što je neophodno da se obezbedi sigurnost našim sunarodnicima na Kosovu i da im se u svakom smislu olakša život.

"Još jednom pozivam sve državne funkcionere i lidere svih stranaka u Srbiji da u ovoj situaciji postupaju odgovorno. Tražim od svihpolitičara da u svojim izjavama pozivaju svoje pristalice na mir, ozbiljnost i suzdržanost. Stranačke promocije odmah treba da seostave po strani kako bi država u ovoj situaciji punoj izazova mogla da deluje odgovorno i jedinstveno", naveo je Tadić.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da jednostrano proglašenje "lažne države" Kosovo predstavlja završni čin politike koja je započetaagresijom NATO na Srbiju 1999. godine.

"Nikada se nije jasnije pokazala istina zašto je Srbija divljački razarana pod NATO bombama", rekao je Koštunica na konferenciji za novinare nakon što je kosovski parlament u Prištini proglasio nezavisnost Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, iza "ove lažne države stoje vojni interesi NATO".

Premijer Vojislav Koštunica optužio je Sjedinjene Američke Države (SAD) za samovoljno, bezobzirno i grubo kršenje međunarodnog pravnog poretka, zarad svojih vojnih interesa. On je rekao da su SAD, stavljajući nasilje iznad načela međunarodnog prava, primjenom slepe sile naterale Evropsku uniju da pogazi principe na kojima počiva Evropska unija.
Koštunica je ocjenio da je Evropa danas »pognula glavu«, ističući da će zbog tog toga i ona biti odgovorna »za sve dalekosežne posledice koje će ovo nasilje imati po evropski i svetski poredak«.
»Predsednik SAD, koji je odgovoran za ovo nasilje, i njegovi evropski sledbenici biće crnim slovima upisani u istoriju Srbije, ali i u svetsku istoriju međunarodnog prava i na njemu zasnovanog svetskog poretka«, poručio je srpski premijer.

Koštunica je ponovio da će Vlada Srbije poništiti sve dokumente kojima se na tlu Srbije stvara "lažna država".
XS
SM
MD
LG