Dostupni linkovi

Washington: Izraelsko-palestinski razgovori


Izraelski premijer Netanyahu (D) i palestinski predsjednik Abbas (L), Washington, 01.09.2010.
Izraelski premijer Netanyahu (D) i palestinski predsjednik Abbas (L), Washington, 01.09.2010.

U Washingtonu počinju prvi direktni izraelsko- palestinski razgovori i to u State Departmentu. Domaćin izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i palestinskom predsjedniku Mahmodu Abbasu je američka državna tajnica Hillary Clinton.

Sinoć su dvojica lidera izrazili optimizam i ishod razgovara, rukovali se, no pregovori se ipak u sjeni ubojstva četiri Izraelca na Zapadnoj obali za što je odgovornost preuzeo militantni Hamas.

Nakon dvadeset mjeseci Netanyahu i Abbas prvi put će sjesti za isti stol uz nadu da bi se u roku od jedne godine moglo naći rješenje krize, a što bi značilo formiranje samostalne palestinske države, uz sadašnju izraelsku, rješenje pitanja izbjeglica i statusa Jeruzalema.

Američki predsjednik Barack Obama ugošćujući sinoć aktere bliskoističnog mirovnog procesa pozvao je dvojicu lidera da ne dopuste da im mir isklizne iz ruku.

Netanyahu je Abbasa nazvao partnerom u miru. Abbas je kazao da je odlučan nastaviti mirovni proces usprkos svim teškoćama.Obama je priznao da postoji poprlično duga lista nesporazuma, ali je razgovor jedina nada za mir.

Američki predsjednik Obama sa izraelskim premijerom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Abbasom u Bijeloj kući, 01.09.2010.

„Predstoji nam težak posao. Moguć je uspjeh, kao i neuspjeh. No sigurni smo u jedno: neuspjeh je garantiran ako se ne počne razgovarati. Obje strane pregovorima moraju pristupiti iskreno, ili će se dugogodišnjni sukob nastaviti, prenjeti na druge generacije. A to ne možemo dopustiti“, kazao je američki predsjednik.

Pregovori se odvijaju u sjeni ubojstva četiri Izrealca u trenutku kada su u Washington stigli i Netanyahu i Abbas. Odgovornost za napad u blizini grada Hebrona na Zapadnoj obali preuzelo je vojno krilo Hamasa, Brigade Al Qassama.

Njihov glasnogovornik Samu Abi Zuhru izjavio je kako je napad odgovor na izraelsku okupaciju.

„ Herojska akcija brigade Al Qassam u Hebronu je priroda reakcija na zločine okupatora. Mi ćemo ih nastaviti voditi , ali ova operacija nema nikakve veze s pregovorima koji se vode izmedju izraelskog okupatora i Fataha“, rekao je Abi Zuhru.

I Abbas i Netanyahu su napad osudili, a predsjednik Obama ga je nazvao besmislenim ubojstvom, ističući da će SAD i dalje voditi računa o sigurnosti Izraela, ali i cijele regije.

Analitičari ističu da će liderima za konačni mir trebati mnogo više od osmjeha, rukovanja i zajedničkih fotografija, čemu se svjedočilo tokom susreta u Bijeloj kući.

Glasnogovornik egipatskog predsjednika Hosnia Mubaraka, Soliman Awad, smatra da će razgovori biti i dugi i teški, ali da će za uspjeh trebati istinski i trajni angažman Sjedinjenih država.

XS
SM
MD
LG