Dostupni linkovi

Čiji će veroučitelji predavati u sandžačkim školama


Ilustrativna fotografija: Vesna Anđić
Ilustrativna fotografija: Vesna Anđić
Od kraja 2007. godine kada je nastala kriza među verskim predstavnicima Bošnjaka u Srbiji, tenzije svake godine sve više rastu. Bošnjaci su podeljeni u dve islamske zajednice koje jednako pretenduju na mesto jedinih predstavnika muslimana u Srbiji. Poslednji sukob između njih nastao je zbog veroučitelja i njihovog angažmana u školama u Sandžaku.

U Ministarstvu prosvete kažu da je to problem između dve islamske zajednice koji se prelio i na školstvo, dok predstavnici Muamera Zukorlića naglašavaju da država nad njima sprovodi neviđenu diskriminaciju favorizujući predstavnike druge islameske zajednice koju predstavlja Adem Zilkić.

On, sa druge strane tvrdi da među veroučiteljima neće biti nikakve diskriminacije.

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže za RSE da ne vidi nikakav problem u vezi sa organizovanjem veronauke u Sandžaku i da je problem nastao između dve islamske zajednice kada je predstavnik jedne odbio da učestvuje u radu komisije za veronauku, zato što je na sastanku bio prisutan predstavnik druge islamske zajednice.
Žarko Obradović, Foto: Vesna Anđić

“Jedan od njih je uporno, na sastancima koje smo organizovali u prisustvu drugog ustajao i napuštao taj sastanak ne želeći da učestvuje u radu i mi, kao država, nismo mogli dozvoliti takvu jednu situaciju da nepostojanje želje za radom utiče na rad komisije i ministartsvo vera je povuklo određene poteze, predložilo vladi nove članove, a vlada ih imenovala, zato što se verska nastava mora izvoditi. Znači, nije reč o bilo kakvom nadgornjavanju, niti rekacija na nešto što je bilo u Novom Pazaru, nego želja Vlade Republike Srbije da ima komisiju koja hoće da radi“, naglašava Obradović.

Hajrudin Balić predsednik Udruženja nastavnika islamske veronauke, koje je formirano pre nekoliko dana u okviru Mešihata islamske zajednice u Srbiji koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić, kaže za RSE da to nije tačno.

“To nije tačno, zato što naši predstavnici nisu pozivani na te sastanke poslednje dve godine. Prosto je to jedna apsurdna situacija koju oni proizvode i nastavak totalne diskriminacije muslimana Islamske zajednice u Srbiji. Neviđeno, prosto čovek da ne poveruje šta se dešava“
, kaže Balić.

Mogući i protesti


U ovom udruženju kažu da još uvek čekaju da budu pozvani na razgovor u Ministarstvo prosvete, povodom, po njima sporne odluke da član komisije za veronauku više ne bude Melvud Dudić, rektor Internacionalnog univerziteta, već reis-ul-ulema Adem Zilkić.

Muamer Zukorlić
U razgovoru za RSE Zilkić ističe da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvoj diskriminaciji veroučitelja već o političkim ambicijama njegovog verskog suparnika Zukorlića.

“Još jedan povod svemu ovom jeste, da bi se digla tenzija i da bi se poentiralo u političkom smislu i predočilo javnosti kako se diskriminišu Bošnjaci i sva ona ružna retorika koja je izrečena se opravdava ovim“,
naglašava Zilkić.

Zilkić ponavlja da nema nikakve diskriminacije među veroučiteljima i da odluku ko će predavati veronauku, a ko ne, donose direktori škola, a ne predstavnici islamskih zajednica:

“Na spisku koje je služba Rijaseta Islamske zajednice uputila na usvajanje ministru prosvete, 61 procenat je onih koji su do sada predavali veronauku, a pristalice su Muamera Zukorlića, a 39 procenata je onih koji rade u našoj islamskoj zajednici. Gospoda sa druge strane je ušla u političke vode i ona pokušava da tim veroučiteljima manipuliše, odnosno da ih zloupotrebljava i u neke druge političke svrhe. Mi to sigurno nećemo dozvoliti i tu nastaje glavni problem. Nema razloga ni za kakve tenzije i u tom problemu nema diskriminacije“,
naglašava Zilkić.

U Islamskoj zajednici u Srbiji kažu da je sama promena člana vladine komisije bez znanja te zajednice i određivanje veroučitelja, takođe, bez uticaja te verske zajednice jasna diskriminacija koju, kako kažu, nad muslimanima sprovode najviši državni organi.

Balić ističe da će oni u slučaju da se njihovim veroučiteljima zabrani ulazak u škole, svoj protest radikalizovati. On naglašava da su sa problemom upoznati najviši državni predstavnici i da od njihove dobre volje zavisi kako će se ovaj problem rešiti.

“Poslali smo pismo predsedniku Borisu Tadiću i ministru prosvete Žarku Obradoviću, ali oni se još uvek nisu oglasili, a nisu nas čak ni udostojili odgovora na naša pisma. Očekujemo da u razgovorima sa predstavnicima Ministarstva prosvete rešimo ovaj problem, a ako se oni ogluše o te naše zahteve onda ćemo preći na sledeće faze koje smo već najavili, a to su protesti i poziv bošnjačkog muslimanskog naroda na bojkot nastave, ali u krajnjem slučaju i na građansku neposlušnost“,
zaključuje Balić.

******
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:

Tenzije ne jenjavaju, Zukorlić pominje autonomiju

Iz Sandžaka stižu upozoravajuće poruke
XS
SM
MD
LG