Dostupni linkovi

Iz Sandžaka stižu upozoravajuće poruke


Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić
Poslednje izjave muftije Muamera Zukorlića upućene predsedniku Borisu Tadiću nagoveštavaju radikalizaciju stanja u toj oblasti, ako vlasti i dalje nastave da ignorišu zahteve Bošnjaka. Stručnjaci kažu da Zukorlićeve izjave treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Jaka i zapaljiva retorika ponovo stiže iz Sandžaka. Nezadovoljni Bošnjaci upozoravaju vlasti da ozbiljno shvate njihove probleme ili će se u suprotnom oni preliti na čitavu Srbiju.

Muftija Muamer Zukorlić poručio je predsedniku Borisu Tadiću da „stavi prst na čelo i okane se, kako je rekao, ćorava posla“.

Seada Šaćirović
, portparol Mešihata Islamske zajednice i blizak saradnik muftije Zukorlića, kaže za RSE da zapaljive izjave ne stižu iz Sandžaka već iz Beograda od strane predsednika Tadića i pojednih ministara koji ne poštuju, kako kaže, sopstveni Ustav.

”To da “kuća gori” jeste to da predsednik Srbije i njegovi ministri Ljajić, Ugljanin i Čiplić krše zakone i gde ćete gori požar od toga. Sve smo mogućnosti potrošili i sada se moramo javiti međunarodnim instancama. Aršini su potpuno suprotni za nas Bošnjake, a potpuno drugi za sve ostale. Predsednik i njegovi ministri pale sopstevnu kuću,a sopstevna kuća je, valjda, i Sandžak. Mi uprorno kažemo da živimo u Srbiji, a oni nas sa ovakvim odnosom samo teraju. Tako su postupali prema Albancima, sada postupaju prema nama u Sandžaku”
, naglašava Šaćirović.

Sa druge strane, poznavaoci prilika u Sandžaku ističu da izjave Zukorlića samo idu na ruku vlastima u Beogradu.

Aida Ćorović, direktorka nevladine organizacije UrbanIn iz Novog Pazara, kaže za RSE da su takve izjave jako opsane i da Sandžak već duže vremena predstavlja polje kontrolisanog sukoba.

”Muamer Zukorlić igra onu igru koju Beograd već jako dugo vreman sa nama ovde radi i očigledno je da Beogradu ne odgovara miran, stabilan i ekonomski prosperitetan Sandžak. Mi sada imamo novog piromana i u ovom slučaju to je muftija Zukorlić. Mislim da je on izgubio kompas i da to jeste opasno, jer ovo je siromašan kraj, 10 procenata ljudi je nezaposleno i njima ovakva vrsta demagogije može da prija, a i mi smo na neki način odgovorni za ono što se sada dešava u Sandžaku”, kaže Ćorović.

Marginalizacija regiona

Država često nepromišljeno nastupa i često je upravo ona bila generator krize, ona je ta koja je pojačavala tenzije umesto da ih smiruje, kaže Srđan Barišić, sociolog religije.
I u Beogradu, Zukorlićeve izjave tumače slično.

Sociolog religije Srđan Barišić kaže za RSE da zvaničnici u Beogradu ovakve izjave moraju shvatiti vrlo ozbiljno i da važno da što hitnije promene svoj stav prema Sandžaku.

”Upravo ovako oštra retorika koja dolazi od Zukorlića, posledica je oštre politike Beograda koja je već oko dve godine unazad aktuelna. Sa velikom pažnjom treba uzimati sve ovo što se dešava u Novom Pazaru i smatram da je konačno vreme da se stavi prst na čelo i da se shvati da se tamo ne dešavaju dobre stvari ni za islamsku zajednicu niti za građana Srbije”, naglašava Barišić.

Muftija Zukorlić poručio je predsedniku Borisu Tadiću i „da se ne igra vatrom“ jer, kako je rekao „ili će nam svima biti lepo ili će biti vatre do vrha“.

Sonja Biserko, Foto: Vesna Anđić
Upravo ovu izjavu mnogi su prokomentarslali kao uvod u novu radikalizaciju stanja u Sandžaku, a neki od ministara izrazili su i nevericu nad ovakvim Zukorlićevim izjavama. Zaprepastile su me poslednje poruke muftije Zukorlića, izjavio je ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Sa druge strane, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko tokom predstavljanja knjige “Sandžak i evropska perspektiva” rekla je da situacija u Sandžaku jasno pokazuje nesposobnost Srbije da reši svoje unutrašnje probleme.

”Ono što je bitno, jeste da je Zukorlić i čitava ta zajednica koja je sada, zapravo, stvarni i jedini predstavnik tog naroda dole mora biti prihvaćena kao stvarnost i treba ih uključiti u politički život Srbije, a ne isključivati ga i tako stalno priželjkivati radikalizaciju kako bi se dokazale unapred postavljene teze”, kaže Biserko.

Srđan Barišić upozorava da će biti jako teško kontrolisati stanje u Sandžaku, ako Beograd i dalje nastavi sa agresivnom politikom prema tom delu Srbije.

”Država često nepromišljeno nastupa i često je upravo ona bila generator krize, ona je ta koja je pojačavala tenzije umesto da ih smiruje. Umesto da ih pacifikuje ona je raspirivala te sukobe koji su posledica mnogo kompleksnije situacije i marginalizacije tog regiona, po mnogim pitanjima, ne samo po verskim i nacionalnim”
, zaključuje Barišić.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:
Zukorlić u vrtlogu vere i politike
XS
SM
MD
LG