Dostupni linkovi

Iran ne priznaje nove sankcije Saveta bezbednosti


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad, 9. jun 2010.
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad, 9. jun 2010.
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad na putu je za Kinu i to samo zbog posete svetskoj izložbi Expo u Šangaju. Nisu predviđeni susreti s kineskim zvaničnicima. Kina i Iran su veliki trgovinski partneri, a nove sankcije Saveta bezbednosti UN mogli bi naštetiti tim odnosima, iako Kinezi tvrde suprotno.

Neposredno nakon izricanja sankcija, predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad, izjavio je da je rezolucija bezvredna.

“Tu rezoluciju trebalo bi baciti u kantu za smeće kao upotrebljenu papirnu maramicu", rekao je Ahmedinežad novinarima tokom posete Tadžikistanu.

“Rekao sam jednom od njih da je ta rezolucija protiv moje zemlje promašen udarac. To je samo smeće. Uprkos njihovoj nemogućnosti da zadaju udarac Iranu, hvala Bogu na tome, mi proučavamo njihovu logiku. Današnja politička scena je scena izdaje, laži, scena agresije i ekspanzije."

Nakon pet meseci teških pregovora o rezoluciji Obamina je vlada uspela da pridobije podršku velikih sila, uključujući Kinu i Rusiju, uz garanciju da uvedene mere ne mogu umanjiti njihovu sposobnost za trgovinu s Iranom.

Američki predsednik Barack Obama u posebnoj je izjavi pozdravio prihvatanje rezolucije u Savetu bezbednosti, istaknuvši kako ona "pokazuje jasnu odlučnost međunarodne zajednice da zaustavi širenje nuklearnog oružja".
Barack Obama

"To su najobuhvatnije sankcije s kojima se suočila iranska vlada. One će ograničiti iranske nuklearne aktivnosti, program balističkih projektila i prvi put konvencionalnu vojsku. One će stvoriti novi okvir za sprečavanje iranskog krijumčarenja."

Ocenivši da su sankcije "oštre, pametne i precizne", američka ambasadorka u UN-u Susan Rice ja naglasila da sankcije nisu usmerene protiv iranskog naroda, već su usmerene "samo protiv nuklearnih ambicija vlade, koja je odabrala put što ju vodi u veću izolaciju".

Četvorogodišnji napori da se Iranu sankcijama oteža ili onemogući da se domogne nuklearnog oružja, naišli su na protivljenje dveju regionalnih sila - Brazila i Turske. Njihovi su predstavnici na sednici Saveta bezbednosti rekli da se protive sankcijama jer štete diplomatskim naporima Brazila i Turske, koji su u maju rezultirali sporazumom s Iranom o zameni dela nuklearnog goriva. Evo šta je o ulozi ove dve zemlje izjavila Hilari Clinton:

"Mi cenimo napore mnogih naših partnera, uključujući Brazil i Tursku, koji su odlučili da ne mogu podržati sankcije, ali su uložili mnogo truda proteklih meseci da postignu ono što i mi želimo, a to je da sprečimo Iran u pribavljanju nuklearnog oružja."

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Qin Gang na konferenciji za novinare u Pekingu je kazao:

"Kina je više puta istakla da rezolucija koja je usvojena u Savetu bezbednosti ne znači zatvaranje vrata za rešneje spornog iranskog nuklearnog programa. Mi podstičemo međunarodnu zajednicu da nastavi da radi na pravilnom rešenju ovog pitanja."

SAD i druge zemlje optužuju Iran da obogaćuje uran radi izrade nuklearnog oružja, a režim u Teheranu tvrdi da proizvodi gorivo za mirnodopske svrhe.

****
Pročitajte i ovo:
Ahmadinedžad: Sa novim sankcijama nema pregovora
Iran pozvao svjetske sile na razgovore o nuklearnom programu
Iransko nuklearno pitanje u fokusu
Obama pozvao Kinu na saradnju oko spora sa Iranom
Iran odbacuje američki rok

XS
SM
MD
LG