Dostupni linkovi

Problemi medija na Kosovu: od egzistencije do uređivačke nezavisnosti


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Mediji i novinari na Kosovu se susreću sa mnogobrojnim problemima od egzistencije do uređivačke nezavisnosti konstatovano je tokom rasprave koja je održana povodom Međunarodnog dana slobode štampe.

Raspravu su organizovali Asocijacija profesionalnih novinara Kosova (APNK) i Program za UN (UNDP).

Mediji na Kosovu imajući u vidu da imaju nisku materijalnu bazu nisu imuni na uticaje interesnih grupa, onih koji daju reklame, izvora informisanja ili vladinih organa.
Profesor novinarstva na Univerzitetu u Prištini Milazim Krasniqi je rekao da situacija nije tako teška kako se predstavlja, međutim prema njegovom mišljenju izvori finansiranja medija utiču na to da mediji postaju potčinjeni vlasti.

„Mediji na Kosovu imajući u vidu da imaju nisku materijalnu bazu nisu imuni na uticaje interesnih grupa, onih koji daju reklame, izvora informisanja ili vladinih organa. Zbog toga što je nerazvijena privreda praktično glavne kompanije koje daju reklame su vladine agencije i institucije. Upravo zbog toga je došlo do povezivanja medija i ovih agencija i to deformiše uređivačku politiku u korist ovih agencija“,
smatra Krasniqi.

Veze mediji - vlada

Leonard Kërquki, član APNK, inače novinar u dnevniku Expres, kaže da je situacija u oblasti slobode štampe dosta teška i da je politika u stalnom traženju i regrutovanju provladinih novinara i medija.

“Slobodna izvražavanja kao i situacija u medijima je dosta loša ii situacija se iz dana u dan pogoršava. Imamo vlast koja je veoma zainteresovana da regrutuje novinare i određene medije. Danas je veoma teško da se obični građani u određenim medijima na Kosovu informišu
“, smatra Kërquki.

Savetnik za bezbednost premijera Kosova i dugogodišnji novinar i urednik, Dukagjin Gorani smatra da mediji u nekim slučajevima svoj rad i medijsku egzistenciju zasnivaju na finansijskoj podršci koju obezbeđuju od strane vlade.

„Pošto se u zemljama kao što je Kosovo distribucija finansijske moći uglavnom na jedan ili drugi način ostvaruje preko institucija vlasti, mediji počinju da se približavaju vlasti, kako bi od tih institucija osigurali egzistenciju“,
kaže Gorani.

Još uvek ima novinara koji se trude da obavljaju svoj posao, da izveštavaju o onome što se stvarno događa. Međutim, sve ostalo zavisi od transparentnosti institucija i mogućnosti pristupa novinara informacijama.

Novinar Kohe Ditore Arben Ahmeti iz svog iskustva kaže da i dalje stalan problem ostaje pristup zvaničnim dokumentima. On veruje da uprkos svim problemima na Kosovu i dalje ima novinara i medija koji se trude da izveštavaju nepristrasno i nezavisno od dnevne politike.

„Ne znam koliko smo bogati u kvalitetu medija, međutim ipak ne možemo reći da nemamo pravo novinarstvo. Još uvek ima novinara koji se trude da obavljaju svoj posao, da izveštavaju o onome što se stvarno događa. Međutim, sve ostalo zavisi od transparentnosti institucija i mogućnosti pristupa novinara informacijama. Ono što je nezaobilazan problem su veze mediji - vlada, pošto je vlada glavni generator finasiranja većine medija“,
kaže Ahmeti.

Kosovo je inače u izveštaju Fridom Hausa na 53. mesto po slobodi medija. Ocenjeno je da su mediji delimično slobodni. Ovo je prvi put da ova priznata međunarodna organizacija Kosovo tretira kao nezavisnu državu.

Pored pretnji i ucena sa kojima se novinari na Kosovu suočavaju tokom rada, marketing se poslednjih godina vidi kao moderan način kontrole medija.

Naime, ocenjuje se da vlada i vladine agencije preko marketinga diktiraju i uređivačku politiku kosovskih medija koje još uvek nisu u situaciji da obezbede finansijsku održivost.

*****
Pročitajte i ovo:
Freedom House: Pad slobode medija u 2009.

XS
SM
MD
LG