Dostupni linkovi

Javna rasprava uoči odluke o žalbi


Ilija Jurišić, arhivska fotografija
Ilija Jurišić, arhivska fotografija

Pred Apelacionim većem suda u Beogradu održana je javna sednica, posle koje bi trebalo da bude odlučeno o žalbi nekadašnjeg ratnog predsednika Opstinskog veća Tuzla Ilije Jurišića na presudu Okružnog suda kojom je osuđen na 12 godina zatvora za, kako je obrazloženo - zločin u slučaju "Tuzlanska kolona".

Posle obraćanja predstavnika tužilaštava, dvojice branilaca i okrivljenog Ilije Jurišića, Apelaciono veće se povuklo na nejavni deo sednice, na kojem bi trebalo da proveri sve navode u žalbama, a potom i donese odluku, koju neće javno saopstiti, već će je proslediti dvema stranama u pismenoj formi.

Šta o dosadašnjem postupku kaže jedan od Jurišićevih branilaca, advokat Đorđe Dozet:

„Žalim što Apelaciono veće neće imati mogućnosti da uopšte raspravlja o činjenicama, jer prvostepeni sud je napravio toliko apsolutno bitnih povreda samog postupka, dakle proceduralnih povreda koje neće dozvoljavati da se raspravlja o činjenicama i vežu ruke Apelacionom veću da moraju da ukinu presudu, dakle da vrate sve na početak. Da li je to zaista bila namera samog prvostepenog veća ili ne, ja ne znam, ali to je ono što je činjenica. I, naravno, svesni da je jedina moguća presuda, odnosno rešenje Apelacionog veća ukidanje prvostepene presude, tražili smo da se barem učini korak napred i da se okrivljeni pusti da se brani sa slobode.“

Očekujući ukidanje presude Jurišiću, Dozet napominje:
Uoči javne sednice u Apelacionom sudu u Beogradu, 21. april 2010.godine, foto Vesna Anđić


„Verujem da postoje dobra volja i svest članova Apelacionog veća da je cela situacija nameštena Iliji Jurišiću i da moraju bar toliki način učiniti da ga puste na slobodu, pa onda dok je on na slobodi da se borimo sa prvostepenim većem.“

Ilija Jurišić, ratni predsednik Opštinskog veća Tuzla, uhapšen je na beogradskom aerodromu u maju 2007. godine zbog optužnice srbijanskog pravosuđa da je počinio ratni zločin u slučaju "Tuzlanska kolona", kada je u napadu na konvoj JNA ubijen najmanje 51 vojnik. Odlukom nekadašnjeg Okružnog suda u Beogradu osuđen je na 12 godina zatvora.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Boriša Arnaut kaže da je više nego vidljivo da nema osnova za odgovornost Ilije Jurišića po navodima optužnice i da će BiH, u skladu sa diplomatskim merama, nastojati da zaštiti pravo svog državljanina:

„Prema onome što je danas pročitano to su samo naznake kakva je bila struktura u Tuzli, a ni po čemu se ne vidi Ilijina odgovornost da je direktno uradio to i to. Prema tome, nemamo konkretne odgovornosti za Iliju, ono bar što sam vidio u čitanju presude. Ne možemo reagovati na presude, jer diplomate mogu dati političke reakcije, ali je sasvim sigurno da ćemo preduzeti one mjere koje se u diplomatiji dozvoljavaju u zaštiti državljana Bosne i Hercegovine.”

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Proces o izručenju Ganića počinje 6. jula
Podignute optužnice za zločin nad Bošnjacima kod Pljevalja
Presuda za zločine u Morinju 15. maja
Vlada RS dovodi u pitanje utvrđeni broj žrtava genocida u Srebrenici
Srpski novinari ne žele da budu "krtice" Tužilaštva
Prizori koji ostavljaju dubok trag
Za Vukovića i Tomića po 31 godina zatvora
Svjedočenje preživjele žrtve pokolja u Srebrenici

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović ,Sabina Čabaravdić)



XS
SM
MD
LG