Dostupni linkovi

Paravojne formacije - Škorpioni


Slobodan Medić, komandant "Škorpiona"
Slobodan Medić, komandant "Škorpiona"
Škorpioni, od čuvara naftnih polja u Đeletovcima, do ubica u Trnovu i Podujevu. Osnovani sa ciljem obezbeđivanja naftnih polja u istočnoj Slavoniji, upamćeni su po snimcima likvidacija šestorice Srebreničana kod Trnova:

„Brže, brže... ( rafali....) ....Vernim slugama Tvojim, srpskim vojnicima koji se u Tebe uzdaju...“

(Upozorenje: snimci su uznemirujući zbog brutalnosti)



U pohod su krenuli uz blagoslov pravoslavnog sveštenika, što je takođe zabeleženo na snimcima, po prvi put prikazanim na suđenju Miloševiću u Hagu:



Suđenje za Trnovo je prvo suđenje vezano za Srebrenicu u Srbiji. Maksimalne kazne od 20 godina zatvora određene su komandantu „Škorpiona“ Slobodanu Mediću, kao i Branislavu Mediću. Nura Alispahić, majka jednog od ubijenih sa snimka:

„Doveli su vojsku da ubijaju djecu. Oslobodili jednog, a jednog na pet godina. To je sramota, sramota velika. Ja bih priznala svoju krivicu, pa ako je stalo života - neka je, da sam kriva onako kao oni.“


Kažnjavaju se "sitne ribe"

Četiri godine posle masakra u Trnovu, „Škorpioni“ su ponovo u akciji, sada na Kosovu. Osuđeni su za zločin u Podujevu, gde su u martu 1999. likvidirali 14 albanskih žena i dece. Član porodice žrtava Enver Durići:

„Ovde se kažnjavaju samo sitne ribe. Državni aparat, odnosno nalogodavci uopšte nije doveden u pitanje. Nije zaslužena kazna za nas koji smo izgubili sve članove porodice.“

Za zločin u Podujevu, četvorica „Škorpiona“ osuđeni su juna 2009. u Beogradu na ukupno 75 godina zatvora. Prethodno za isti zločin, u izdvojenom postupku, na 20 godina osuđen je i Saša Cvjetan.

Advokat porodica žrtava iz Podujeva Dragoljub Todorović podseća kako su „Škorpioni“ prešli put od Krajine do Kosova:

„Oni su dva dana pre nego što su došli u Podujevo u Prolom banji kooptirani u MUP Srbije u specijalnu antiterorističku jedinicu zvanu SAJ.“


Prelivanje „Škorpiona“ u regularne formacije jedan je od retkih slučajeva u kojima se jasno uočava povezanost državnih i paramilitarnih grupacija.

Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde o paravojnim formacijama u Srbiji:
Srbijanske paravojne formacije u posljednjim ratovima - uvod
Tigrovi
Knindže
Škorpioni
Šakali
Šešeljevi dobrovoljci
Dušan silni, Beli orlovi, Srpski sokolovi

Paravojne formacije - Epilog

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG