Dostupni linkovi

Zagreb je na inauguraciju pozvao i Prištinu i Beograd


Priština; Nedavna poseta Stjepana Mesića Kosovu već je izazvala veliko negodovanje Beograda
Priština; Nedavna poseta Stjepana Mesića Kosovu već je izazvala veliko negodovanje Beograda
Hrvatske vlasti su na inauguraciju novog predsednika Hrvatske Ive Josipovića narednog meseca pozvale predstavnike svih država sa kojim ta zemlja ima diplomatske odnose, pa tako i predstavnike vlasti Kosova, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa na Pantovčaku.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u četvrtak izjavio da neće prisustvovati Josipovićevoj inauguraciji ako toj svečanosti prisustvuje predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, jer bi njegovo prisustvo zajedno sa Sejdiuom značilo da Srbija na indirektan način priznaje nezavisnost Kosova.

Komentatorka RSE iz Zagreba Ines Šaškor kaže kako je Hrvatska uputila poziv na inauguraciju 18. februara, sa molbom da joj se dostave podaci koji će zvaničnik prisustvovati inauguraciji, ali da još nema nikakvih odgovora.

Ines Šaškor
Tako se još ne zna da li će u Zagreb doći kosovski predsednik Fatmir Sejdiu ili neko drugi, kaže Šaškor i navodi kako zvanični Zagreb još nije reagovao na izjavu predsednika Srbije o eventualnom nedolasku na inauguraciiju Ive Josipovića.

„Poznavajući predsjednika Mesića, očekivati je da će on nešto o tome reći. Budući predsjednik Josipović je tu bio vrlo odmjeren, nije nijednom riječju komentirao izjave predsjednika Tadića. Otvoren je prema svima, dao je do znanja da su Beograd i Sarajevo možda prve adrese, prvi predmet interesa buduće hrvatske administracije i istovremeno se da iščitati jedno možda drugačije ponašanje, drugi akcenti koji će biti prisutni“, kaže Šaškor.

BEOGRAD ZAROBLJEN POLITIKOM OKO KOSOVA


Komentator beogradsko lista Politika Boško Jakšić smatra kako je Tadićeva reakcija očekivana, ali da ne treba preuveličavati negativne aspekte nedolaska Tadića u Zagreb.

Boško Jakšić
„To je situacija u kojoj je on u velikoj meri zarobljen jednom politikom koju je i nasledio a na određen način i sprovodi. Srpski zvaničnici su taoci svoje politike koju dugo vode oko Kosova, koja je stožerna tema unutrašnje, a time i spoljne politike“, ocenjuje Jakšić

Šaškor takođe kaže kako je jasno da je Srbija sputana problemom Kosova, ali navodi da za međunarodnu zajednicu to više nije prvi problem u međunarodnim odnosima.

„Koliko to brže i Srbija shvati i u svojim međunarodnim odnosima biće bolje i za Srbiju i za regiju“
, kaže Šaškor i dodaje da bi većina ljudi koji se bave politikom u Zagrebu rado videla Borisa Tadića na Josipovićevoj inauguraciji.

Jakšić ipak smatra kako Tadić neće doći i kako taj događaj neće biti iskorišten da bi se otvorio takav jedan širi regionalni dijalog, koji bi nesumnjivo doprineo stabilizaciji svuda.

„Ali mislim da će se svakako juriti prva prilika da se vrlo brzo organizuje susret novog predsednika Hrvatske i predsednika Srbije u nekoj boljoj prilici koja neće imati upravo taj balast Kosova“, ocenjuje Jakšić.
XS
SM
MD
LG