Dostupni linkovi

U svemir lansirana prva privatna raketa


Priredila: Ena Stevanović

Bespilotna komercijalna raketa je lansirana u utorak iz Floride na probni let prema Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Kontrolori leta NASA-inog svemirskog centra Kennedy su objavili da je polijetanje iz svemirske baze Cape Canaveral proteklo uspješno.

„Tri, dva, jedan, nula i lansirana je raketa Space X Falcon 9, a NASA se okrenula privatnom sektoru kako bi ispunila resurse Međunarodne svemirske postaje“.

Ovo je prva misija do sada koju je pokrenula privatna kompanija.

Do sad su sve ostale misije u svemirskoj postaji provodile državne vlade.

Pedeset i četiri metra visoka raketa Falcon 9 je lansirala u svemir kapsulu pod nazivom Space X Dragon. Očekuje se da će kapsula koja sadrži 544kg robe pristati u svemirsku postaju u petak.

Prvi pokušaj da se raketa lansira je obustavljen u subotu i to samo nekoliko sekundi nakon znaka za polijetanje, da bi raketa u utorak konačno poletjela prema svemiru.

Inžinjeri su riješili problem visokog pritiska u komori motora izazvan greškom na ventilu.
Korporacija za razvoj svemirske tehnoogije iz Kalifornije koja se naziva Space X je proizvela i raketu Falcon 9 i svemirsku kapsulu Space X Dragon.

Osnivač i izvršni direktor kompanije Space X Elon Musk je nakon lansiranja rekao novinarima da je time označen uspješan početak ove kompanije u svemiru.

„Sve izgleda vrlo dobro i mislim da danačnji dan možemo smatrati uspješnim bez obzira na to šta će se dogoditi u nastavku misije“, kazao je on.

NASA je uložila sredstva u Space X i druge privatne kompanije kako bi razvila letjelice sposobne za prenošenje tereta i astronauta u svemirsku postaju.

Očekuje se da će se privatne kompanije jednog dana boriti kako bi slale turiste i ostale naučnike u orbitu.

„Značaj ovog dana ne smije biti precijenjen. Privatna kompanija je lansirala svemirsku letjelicu u Međunarodnu svemirsku postaju i ta letjelica će po prvi put pokušati tamo pristati. Iako je pred nama još puno posla kako bismo uspješno okončali ovu misiju, ovo je sigurno dobar početak i nadam se da se slažete s tim“, rekao je novinarima administrator NASA-e Charles Bolden.

Trenutno američka vlada nema vlastite svemirske letjelice kojima bi lansirala teret i astronaute u svemir.

Otkad je prošle godine penzionisana američka svemirska flota, NASA ovisi o Rusiji ukoliko želi slati svoju posadu u Međunarodnu svemirsku postaju i to po cijeni od više od 600 milijuna dolara po osobi.

Rusija, Europa i Japan također šalju teret u svemirsku postaju koja kruži nekih 380 km iznad Zemlje.
XS
SM
MD
LG