Dostupni linkovi

U opasnost svjetska proizvodnja hrane


Ilustrativna fotografija

Neurotoksini, koji se od '90-tih masovno koriste u proizvodnji hrane, toliko su otrovni da u opasnost dovode čitavu svjetsku proizvodnju hrane.

Najšire korišteni insekticidi toliko su zagadili okoliš da je globalna proizvodnja hrane dovedena pod znak pitanja, pokazuje nova znanstvena studija utjecaja kemikalija u proizvodnji hrane.

Svake godine se poljporivrednicima prodaju milijarde dolara vrijedni neurotoksini, no regulatorna tijela nisu uspjela spriječiti trovanje gotovo svih staništa koja su njima izložena. Kao rezultat toga, životinje koje zauzimaju središnje mjesto u proizvodnom lancu - od pčela do crva - vjerojatno će pretrpjeti velike štete i zbog toga kemikalije treba odbaciti, zaključak je znanstvenika.

Jean-Marc Bonmatin iz Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja u Francuskoj (CNRS), jedan od 29 istraživača koji su radili na projektu, usporedio je prijetnju neonikotinoida, koji su bili predmet dubinskog istraživanja, s organofosfatima i DDT-om.

Neonikotinoidi su na tržište pušteni ranih '90-tih. Riječ je o sistemskog insekticidu, što znači da otrov prodire u svaki dio bilje čineći ga otrovnim za napasnike. Smatra se glavnim uzročnikom pomora pčela kojem svjedočimo u posljednjem desetljeću.

XS
SM
MD
LG