Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Georgijev: U koruptivnoj državi tajna nabavka budi sumnje


Policijski automobili marke 'škoda rapid'

Slobodan Georgijev, programski direktor Balkanske istraživačke mreže u Srbiji, za 'Zašto?' objašnjava zbog čega Ministarstvo unutrašnjih poslova ne želi objaviti detalje tendera za nabavku 710 patrolnih vozila 'škoda rapid' uprkos zahtjevima medija, nevladinih organizacija i Povjerenika za zaštitu informacija od javnog značaja.

  • Sumnje
  • Ono na čemu mi insistiramo svo ovo vreme od kada je obelodanjeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova uradilo tu nabavku i kada je bilo predstavljeno nekih 700 i nešto automobila, i rečeno je da će ih biti još, jeste da vidimo na koji način su ti automobili bili izabrani.

U javno dostupnim dokumentima nema nikakvog traga o tome i kada se tamo još negde u septembru podigla galama oko toga iz MUP-a je stiglo objašnjenje da to se vodi kao neka tajna nabavka i tome slično, ali i dalje nije argumentovano zbog čega bi to bilo tajna i to je dalje dakle budilo sumnje, tim pre što su recimo i prošle godine nabavljena neka druga vozila pa je sve bilo rekao bih urađeno u skladu sa zakonom o javnim nabavkama što ovde nije bio slučaj.

  • Postupak

Sada kada država nešto taji onda se rađaju brojne sumnje oko toga ali se i postavljaju pitanja, naprimer u zemlji koja ima svoju fabriku automobila u Kragujevcu, to je ova Fijatova fabrika u kojoj država ima vlasništvo, zašto bi država kupovala vozila nekog drugog proizvođača a ne vozila koja sama proizvodi i na neki način subvencioniše.

Kada smo još i zatražili, po zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i oni su odbili da nam dostave tu dokumentacuiju, to je probudilo još jaču sumnju da se tu ustvari radi o nečemu drugom što nije neki regularni postupak nabavke.

  • Usluge

Ljudi iz MUP-a su jučer opet reagovali, ponavljajući istu stvar da je to sve jasno, da tu nema nikakve tajne ali mi i dalje insistiramo, i mislim da je to važno da insistiramo dalje, da se obelodane dokumenta koja su vezana za tu nabavku kao i da se pojasne različite stvari.

Mislim da je potpuno besmisleno govoriti o tome 'to je koštalo toliko novca’, ili tome nešto slično, zato što kada kupujte automobil vama će različiti proizvođači nuditi različitu vrstu usluga od osiguranja do servisa, garancije i tako dalje.

  • Poverenje

Mi ništa, naravno, o tome ne znamo i verujemo da je za građane Srbije vrlo važno da znaju sve te pojedinosti zato što se prosto radi o velikoj nabavci, o velikom iznosu i prosto zato što je policija na neki način servis građana.

Dakle, oni su institucija koja je svakog dana upućena na građane i ovakvi slučajevi zapravo ne doprinose tome da se poveća poverenje između policije i građana već zapravo stvara nesuglasicu između građana, javnosti, i policije jer zašto bi oni krili od nas kako su kupili automobile koji ustvari treba da posluže da se svi mi u Srbiji osećamo bezbednije.

  • Instrumenti

Nas i neke druge naše kolege iz medija MUP odbija i ne želi uopšte o tome da razgovara.

Pozivaju se na tu neku odredbu o tajnosti i sad bi mi trebalo da njima verujemo na reč u zemlji koja je toliko koruptivna, gde postoje mnogi primeri korupcije, teško je verovati ljudima iz institucija kada vam govore da je potrebno samo njima verovati da će to sve biti u redu.

Probaćemo da izguramo stvar do kraja. BIRN je kao organizacija podneo i tužbu pred Upravnim sudom u Beogradu, tražimo dokumenta od Vlade Srbije zato što smo druge instrumente potrošili kada je reč o zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pa ćemo videti da li su institucije spremne da rade do kraja svoj posao i da nam omoguće, dakle javnosti, da vidimo šta se desilo u tom poslu.

XS
SM
MD
LG