Dostupni linkovi

Tužilaštvo presudilo: Veljović nije agitovao za DPS


Veselin Veljović
Veselin Veljović
Crnogorsko državno tužilaštvo je stavilo tačku na još jedan slučaj u kojem postoji jaka sumnja da su zloupotrebljavane institucije u izborne i uskopartijske svrhe.

Epilog je da je tužilaštvo odlučilo da ne pokreće krivični postupak protiv najuticajnijeg policajca Veselina Veljovića, zbog sumnje da je sprovodio političku kampanju među policajcima. Stoga je otvoreno pitanje zašto tužilaštvo izbjegava da procesuira slučajeve zloupotreba institucija u izborne svrhe.

Analizirajući tajni policijski skup u kampu specijalnih jedinica u Podgorici koji je organizovao savjetnik predsjednika države za bezbjednost, crnogorsko državno tužilaštvo nije našlo elemente krivičnog djela te se tim slučajem više neće baviti, piše dnevnik Dan.

Radi se o slučaju iz novembra prošle godine kada je, pred lokalne izbore u Mojkovcu, Veljović okupio više od 40 policajaca rodom iz Mojkovca kojima je prema nalazu unutrašnje kontrole između ostalog sugerisao kako da utiču na svoje sugrađane da bi vladajuća Demokratska partija socijalista obezbjedila pobjedu u tom gradu.

Kada su mediji otkrili aferu o sprovođenju plitičke kampanje u državnoj instituciji, naložena je unutršnja kontrola koja je utvrdila zloupotrebu, a ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je sredinom decembra konstatovao:

"Savjetnik predsjednika države, gospodin Veljović je govorio o izborima u Mojkovcu, pominjao je potrebu da se bude u toku sa njima i da se nada da će biti uspješni, odnosno da zavičaj ne smije biti zaboravljen i ne smije se dozvoliti da druge partije dođu na vlast u Mojkovcu."

Veljović je uporno tvrdio kako je u kampu Specijalnih jedinica policije okupio više od 40 policijaca, porijeklom iz Mojkovca, kako bi im predavao o NATO integracijama. Očigledno je, da je tužilaštvo prihvatilo Veljovićevu verziju i oslobodilo ga krivice, pa će moguće biti spovedena samo disciplinska odgovornost.

Neprimjeren uticaj politike

Prethodno je državno tužilaštvo zatvorilo i aferu „snimak“ odnosno slučaj strateškog planiranja za pridobijanje glasova angažmanom državnih institucija. Za Slavena Radunovića iz Demokratskog fronta epilog slučaja Veljovićevog predavanja policajacima je očekivan:

"Na žalost je potpuno očekivano ovo da crnogorsko tužilaštvo ne pokrene niti jednu istragu kada su ovakve stvari u pitanju , ukoliko se neko samoneoptuži ili ukoliko od neke policije iz inostranstva ili regiona ne dobiju podatke na osnovu kojih moraju da pokrenu neku istragu. Zaista je ovo već postalo žalosno da situacije u kojima je potpuno jasno da neko zloupotrebljava službeni položaj i državne resurse , posebno pred izbore koji nas očekuju u Podgorici i drugim gradovima na ovaj način osnažuje takvo dalje ponašanje vlasti. Ovo je dokaz da u Crnoj Gori i dalje nema pomaka kada su u pitanju radnje iz poglavlja 23 i 24 i da zaista ne postoji politička volja da se stvari promijene na bolje."

Član skupštinskog odbora za pravosuđe i upravu iz Demokratske partije socijalista Zoran Vukčević, na drugoj strani smatra da je tužilaštvo donijelo rješenje u skladu sa svojim profesionalnim i zakonskim ovlašćenjima i vjeruje da je tužilaštvo odradilo odgovorno svoj posao.

"Ukoliko je tužilaštvo došlo do tih nalaza mi apsolutno smatramo da je to ispravno . Mi moramo vjerovati u institucije sistema i za to se borimo i ne smijemo dozvoliti da bilo kakvim političkim namjerama ili političkim komentarima utičemo na rad bilo kojeg organa. To posebno ako imamo u vidu činjenicu da stvaramo demokratske institucije . U konkretnom slučaju ja vjerujem u tužilaštvo da je uradilo svoj posao krajnje odgovorno."

S obzirom da je ministarstvo unutrašnjih poslova naložilo unutrašnju kontrolu u slučaju Veljovićevog predizbornog predavanja policajcima, pokušali smo da dođemo do komentara i u ministarstvu. Međutim ministarstvo neće komentaisati odluku tužilaštva.

Komentarišući odluku tužilaštva, član radne grupe za pregovaračko poglavlje 23 i Centra za građansko obrazovanje Boris Marić ukazuje da samo tužilaštvo i drugi državni organi imaju neprimjeren uticaj politike što je konstatovano kroz brojne izvještaje evropskih institucija.

"Samo tužilaštvo ima problem sa kapacitetima u svom radu. Mi kao građani moramo biti vrlo zabrinuti kod činjenice da je nešto što je tako evidentno , tako očigledno a to su političke zloupotrebe i zloupotrebe državnih resursa u izborne svrhe od strane vlasti , primarno DPSa, još uvijek ne mogu da nađu utemeljenje u tužilačkoj istrazi kao mogućnost da se u jednom sudskom postupku dokazuje određeni nivo odgovornosti i utvrđuje krivično pravna odgovornost onih koji zloupotrebljavaju svoj službeni položaj ali i institucije u kojima se nalaze."

U dosadašnjim postupcima, samo je smijenjen šef specijalne jedinice policije Mladen Marković jer je Veljovićev sastanak bio organizovan u prostorijama tog odsjeka.
XS
SM
MD
LG