Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska i Jermenija potpisale sporazum


Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu i jermenski ministar spoljnih poslova Eduard Nalbandiana na potpisivanju sporazuma u Švajcarskoj, 10. oktobar 2009.
Ministri inostranih poslova Jermenije i Turske Eduard Nalbadijan i Ahmet Davutoglu potpisali su sinoć u Cirihu sporazum o normalizaciji odnosa.

Ceremonija potpisivanja sporazuma je kasnila više od tri sata zbog teškoća koji su u poslednjem trenutku iskrsle oko planiranih govora posle potpisivanja, a ceremoniji su, pored predstavnika švajcarske koja je posredovala u pregovorima Ankare i Jerevana, prisustvovali i šefovi diplomatije, SAD, Rusije i Francuske, Hilari Klinton , Sergej Lavrov i Bernar Kušner.

Tenzijama u odnosima Turske i Jermenije posebno je doprinelo pitanje masovne deportacije i smrti više od milion Jermena između 1915. i 1917. godine u tadašnjem Otomanskom carstvu što Jerevan smatra genocidom.

Potpisivanje sporazuma: Turska i Jermenija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00


Mapa puta o normalizaciji odnosa između Turske i Jermenije dogovorena je u aprilu ove godine, a nade u eventualni diplomatski prodor porasle su pred planiranu posetu jermenskog predsednika Serža Sarkisijana Turskoj 14. oktobra. Sarkisijan će prisustvovati revanš meču fudbalskih reprezentacija dve zemlje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Sporazumi koje su Turska i Jermenija juče potpisale, predviđaju otvaranje granice između dve zemlje najkasnije dva meseca pošto sporazumi stupe na snagu.

Moderna Jermenija koja je svoj oblik dobila kao sovjetska republika 1920. godine, diplomatske odnose sa Turskom imala je samo kao deo Sovjetskog Saveza, a otkako je proglasila nezavisnost 1991. godine, vršila je pritisak da Turska prizna da su masovna ubistva Jermena u Prvom svetskom ratu predstavljala genocid.
XS
SM
MD
LG