Dostupni linkovi

Trampa očekuje buran doček u Velikoj Britaniji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) u četvrtak poslepodne stiže u prvu zvaničnu posetu Velikoj Britaniji gde će se sresti sa kraljicom Elizabetom i premijerkom Terezom Mej (Theresa May), ali tokom posete su planirani i veliki protesti u Londonu i na drugim mestima gde će boraviti protiv njegove politike.

Svetski mediji kažu da britanska javnost ima negativan stav o Trampu zbog njegove politike prema imigrantima i muslimanima ali i da Britanci žele jačanje trgovinskih veza sa SAD nakon Bregzita.

Nekoliko dana pre posete, američki predsednik rekao je da je Velika Britanija "u previranju", usled podela i ostavki u konzervativnoj stranci zbog najnovijeg plana Mej za Bregzit.

Trump je nagovestio i da će se susresti s Borisom Džonsonom (Boris Johnson), sada već bivšim ministrom spoljnih poslova koji je podneo ostavku zbog neslaganja sa Mej, za kojeg je rekao da je njegov veliki prijatelj, piše Telegraf (Telegraph).

Tramp i njegova supruga Melanija biće počasni gosti na večeri za oko 100 gostiju u spektakularnom ambijentu palate Blenhajm u Oksfordširu.

Dauning strit je objavio da je večera namenjena tome da se "proslave snažne poslovne veze između dve zemlje" u vreme kada se Velika Britanija nada da će nakon Bregzita postići sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om.

"Predsednik i njegova supruga će petak veče provesti u rezidenciji američkog ambasadora u Londonu. Demonstranti će se držati podalje, ali moguće je da predsednik neće biti u mogućnosti da čuje samo buku demonstracija na ulicama, nego i poziv na molitvu iz susedne Centralne džamije i riku lavova i tigrova iz obližnjeg londonskog zološkog vrta," navodi Telegraf.

Američki ambasador Vudi Džonson (Woody Johnson) izjavio je kako će tokom posete Tramp susresti Kraljicu:

"Kročiti na britansko tlo je jedan vrlo, vrlo važan, vrlo simboličan posao. Sresti Njeno veličanstvo je najvažnija stvar, ipak je ona na čelu države."​

Hladan prijem

Najnovije ankete pokazuju kako će se Tramp suočiti s hladnim dočekom kada stigne u Veliku Britaniju, navodi Indipendent (Independent).

Istraživanja pokazuju kako britanska javnost želi da Mej bude kritičnija prema američkom kolegi, ali mišljenje su takođe da treba da nastavi sa trgovinskim sporazumom između Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Mej se suočila s kontinuiranim kritikama zbog pozivanja Trampa u Britaniju uprkos rasprostranjenom besu zbog njegovog postupanja s muslimanima, imigrantima i drugim manjinskim skupinama. Nedavno je njegova administracija izazvala globalnu osudu zbog odvajanja dece ilegalnih imigranata od njihovih roditelja," kaže se u tekstu.

"Skoro polovina ljudi - 44 posto - složila se da Velika Britanija "mora preduzeti sve napore kako bi udovoljila" Trampu kako bi pregovarao o trgovinskom sporazumu nakon što Britanija napusti EU, a poređenja radi 36 posto je protiv."

Istraživanje je takođe pokazalo javni optimizam u pogledu mogućnosti brzog usaglašavanja Velike Britanije s takvim sporazumom.

Gde Tramp, tu i protesti

U Londonu, gigantski narandžasti balon koji prikazuje Trampa kao ljutu bebu lebdeće iznad zgrade Parlamenta, a biće postavljen i zvučni zid sa marijačima i plačom dece u pritvornim centrima koji dozivaju svoje roditelje, piše Njujork Tajms (New York Times) o atmosferi koja se očekuje na dan posete Trampa Britaniji.

"Grupne kampanje su organizovale gust raspored koji odražava ljutnju kao nacionalno raspoloženje, koja podseća na proteste protiv rata u Iraku pre više od jedne decenije. Ali ti protesti bili su usmereni na američku spoljnu politiku ... ovoga puta demonstracije će biti usmerene ka samo jednom čoveku,“ objašnjava NYT.

List dodaje da je u Britaniji Trampova zabrana putovanja u Sjedinjene Države iz nekoliko prvenstveno muslimanskih zemalja i njegove primedbe kojima se optužuju "mnoge strane" za krajnje desničarsko nasilje u Čarlotsvilu, podstaklo protivljenje njegovoj politici. Tome je doprinelo i to što je on delio antimuslimanske video snimke koje je napravila britanska ekstremistička grupa.

"Demonstracije će se održati u nekoliko gradova širom zemlje, uključujući Kardif u Velsu i Glazgov u Škotskoj... Policija očekuje više od 100.000 demonstranata."

Upozorenje za Amerikance u Britaniji

Američka ambasada u Londonu je, kako je objavio Rojters (Reuters), izdala upozorenje Amerikancima koji žive u britanskoj prestonici da se ne ističu u javnosti tokom Trampove posete.

"Očekuje se da će nekoliko događaja privući veliki broj učesnika i da će biti zatvorenih puteva zbog tih događaja," napisala je američka ambasada u svom upozorenju na svojoj veb stranici.

Agencija podseća na Trampovu izjavu uoči posete.

"Imam NATO, imam Veliku Britaniju, koja je u nekim kriznim situacijama i imam ruskog predsednika Vladimira Putina," rekao je Tramp i dodao:

"Iskreno, Putin je možda najlakši od svih. Ko bi to pomislio?"

"Odnosi između Velike Britanije i Rusije su zategnuti, nakon što je London u maju optužio Kremlj za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije,“ ocenjuje Rojters.

Trampova poseta Britaniji sramota za Terezu Mej

Gardijan (The Guardian) tvrdi da sramota za premijerku leži u činjenici što je omogućila ovu posetu.

"Potresni slučaj koji je ukinuo mogućnost tople dobrodošlice američkom predsedniku na ovoj obali se dogodio prošlog avgusta, kada je insistirao da među neonacistima u Čarlotsvilu postoje "vrlo fini ljudi". U tom trenutku on je potpuno odstupio od jednog od osnovnih principa savremenog liberalnog demokratskog poretka: naime, nacizam je bio i još uvek je užasna ideologija. Ovo je nadnacionalna doktrina,“ smatra britanski dnevnik.

U tekstu autor navodi da zna da su mnogo diktatori platili zvanične posete Britaniji, odnosno da Britanci zapuše kolektivni nos, nastave sa protokolom i nadaju se da će nacionalni interes biti pragmatičan, a ne principijelan.

"Ali upravo zbog bliskog odnosa Velike Britanije sa SAD, našeg partnerstva u očuvanju liberalne demokratije, primenjuju se i viši standardi,“ ocenuje se u tekstu i dodaje da zbog toga Tramp ne bi trebalo da bude nagrađen ovom posetom.

"Važniji od onoga što Tramp kaže je ono što mu Britanija odgovori. A najznačajniji element u tom kolektivnom odgovoru biće serija skupova i demonstracija planiranih za tu četvorodnevnu posetu... Snaga, dostojanstvo i duhovnost: ovo bi trebalo da budu osobine protesta...Zapamtite, takođe, da je Tramp prvenstveno vezan za šou biznis i rejtinge. Zato ga ništa više ne bi oduševilo nego nasilje na protestima. Takve slike bi podržale njegovu tvrdnju da su Britanci osiromašen narod na ivici socijalnog kolapsa."

XS
SM
MD
LG