Dostupni linkovi

Trošanovski: Opstrukcije samo odlažu neizbežne reforme


Nikola Gruevski, vođa opozicionog VMRO-DPMNE na konferenciji za medije, juni 2017.
Nikola Gruevski, vođa opozicionog VMRO-DPMNE na konferenciji za medije, juni 2017.

Marko Trošanovski, predsednik skopskog Instituta za demokratiju, za ‘Zašto?’ analizira da li opstrukcija pravosudne i zakonodavne vlasti koju pokušava provesti bivša vladajuća VMRO DPMNE i zvaničnici koje je ona postavila može usporiti ili blokirati reformse koje je započeo premijer Zoran Zaev.

  • Odluka

Što se tiče sudske vlasti, možemo reći da blokada vraćanja pravnog poretka i vladavine prava traje vec dugo vremena i to nije neki fenomen koji se sada dešava.

Sad je na neki način to kulminiralo pošto su visoke instance suda morale da kažu svoju finalnu odluku tako da što se tiče sudske vlasti blokada traje već dugo.

  • Prioriteti

Što se tiče izvršne vlasti i zakonodavnog doma kao i reformskog plana i dinamike koju je zacrtala ova nova vlada, od onog što za sada vidim ove poslaničke grupe koje je VMRO DPMNE formirala opstruiraju samo politike koje tiču domaće scene, kao što je menjanje javnog tužioca, rebalans budžeta i slično.

Sve partije su izglasale zajedničku deklaraciju kojom podržavaju hitne refromske prioritete i njihovu implementaciju.

Tako da ćemo videti šta će se dogoditi kad oni dođu na dnevni red parlamenta.

  • Deklaracija

Od onoga što za sada možemo da vidimo lokalni izbori nisu dovedeni u pitanje i datum njihovog održavanja ostaje 15. oktobar.

Što se tiče ugovora za suradnju i razumevanju sa Bugarskom, ta deklaracija treba da se ratifikuje u Parlamentu i ta ratifikacija ima podršku većine poslanika tako da opozicija ne možu tu puno da ometa.

Što se tiče onih sistemskih reformi koje se tiču albanskog jezika i domaćih političkih tema, tu su opstrukcije moguće.

  • Ishod

Međutim, vidimo da u spoljnoj politici ova navodna opstrukcija ne može tako lako da se desi.

Ako bi bio neki sporazum oko imena sa Grčkom onda može opozicija da upotrijebi taj trenutak da bi dobila neke političke poene i da opstruira referendum.

Međutim, EU i NATO su naši strateški prioriteti kao države i mislim da tu ne bi, posebno iz pozicije opozicije, niko činio nista suprotno tome.

Ove opstrukcije -- kako u reformskom planu u spoljašnoj politici i u unutrašnjoj politici, tako i i u sudskoj vlasti -- su samo prolongiranje neizbežnog ishoda a to je da će da se te reforme dese, ranije ili kasnije.

XS
SM
MD
LG