Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Topolanek: Ne mešati se u ratifikaciju sporazuma u Češkoj


Mirek Topolanek
Lider čeških konzervativaca, bivši premijer Mirek Topolanek koji je u ime Češke dogovarao i potpisao Lisabonski sporazum, gostujući u radiju Impuls upozorio je evropske državnike da se ne mešaju u ratifikaciju sporazuma u Češkoj, jer tako "samo jačaju Klausove ucenjivačke sposobnosti".

"Barozo neka rešava probleme u svojoj Evropskoj komisiji i neka se ne meša mnogo u probleme Češke. Mi smo sami sebi dovoljni i istina je da probleme pravimo sebi sami", rekao je on.

Topolanek je povodom najnovijeg ultimatuma češkog predsednika Vaclava Klausa da neće potpisati Lisabonski sporazum ukoliko Češka ne bude izuzeta iz primene Povelje osnovnih prava, što je privilegija koju su blagovremeno za sebe izborile Poljska i Velika Britanija, kazao da je uveren da će Klaus na kraju sporazum potpisati, jer je uvek tvrdio da će to učiniti ako Irci sporazum prihvate.

"Javno je uvek izbegavao da se izjasni, ali to je njegov politički stil i to me ne iznenađuje", rekao je Topolanek dodavši da ne misli da je "Klausu stalo do čeških nacionalnih interesa."

"Klaus koristi češke komplekse manje vrednosti, kompleks od sudetskih Nemaca, nedostatak samopuzdanja Čeha", rekao je Topolanek za radio Impuls.
XS
SM
MD
LG