Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Topić: Podjele oko članstva BiH u NATO su zacementirane


Zastave BiH i NATO.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banja Luke, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega u BiH nema konsenzusa oko pristupanja NATO savezu i kakva je pozicija i uloga Rusije po tom pitanju.

  • Volja

Ja bih kočnicu pristupanja Bosne i Hercegovine NATO-u svakako vidjela u političkoj prirodi, s tim da bih morala napomenuti da je ranije postojao konsenzus svih političkih aktera koji su u Bosni i Hercegovini sudjelovali u vršenju vlasti.

Međutim, neki od tih aktera su svoje stajalište glede ovog pitanja radikalno izmjenili.

Znači, problem je nedostatak političke volje što nije ništa novo za Bosnu i Hercegovnu.

  • Pravac

U pozadini ovoga stoji činjenica da se aktuelno političko rukovodstvo iz Republike Srpske u zadnjih nekoliko godina isključivo orijentiše prema Srbiji.

Pogled zapravo nije uprijet u pravcu integracije i učlanjivanja Bosne u Hercegovine u ovu organizaciju već se gleda u pravcu Beograda.

  • Element

Teško mogu predvidejeti kako bi se ponašale političke partije koje čine Savez za promjene (kojeg predvodi Srpska demokratska stranka) u trenutku kad bi preuzeli vlast glede ovog pitanja.

Ono što jeste činjenica je da se ove političke partije sada ponašaju na vrlo sličan ili identičan način kada je riječ o ovom pitanju kao i vladajuće stranke u Republici Srpskoj.

Isto tako se gleda na Beograd i često se poteže kao jedan vrsta argumentacije NATO bombardovanje SRJ i to je onaj element oko kojeg se jednostavno drže sve političke partije iz Republike Srpske bez obzira da li su na vlasti ili su u opoziciji.

  • Pozicija

Na put kojim je Crna Gora išla ka članstvu u NATO-u iz perspektive Republike Srpske nije se gledalo baš blagonaklono.

Čini mi se da se prije svega zastupala i podržavala ona pozicija koja je dolazila iz Rusije koja je predstavljala jednu vrstu protivljenja učlanjenju Crne Gore u NATO.

  • Uticaj

Rusija sasvim sigorno nastoji spriječiti zemlje sa prostora bivše Jugoslavije da postanu članice NATO-a.

To smo vidjeli očito na primjeru Crne Gore i Makedonije tako da mislim da će to nastojanje ići i kad je riječ o Bosni i Hercegovini i ono će se ispoljavati preko uticaja preko Republike Srpske.

  • Ćorsokak

Mislim da su političke pozicije političkih aktera koji vladaju ovim prostorom zadnjih deset godina zacementirane. Ti pogledi i te politike su dijametralno suprotni i isključivi.

Bosna i Hercegovina kao da se vještački održava u životu i na aparatima bez imalo volje političkih aktera da naprave jednu vrstu kompromisa

Ako niste spremni za kompromis, znači da BiH može dugo vremena tapkati u jednom ćorsokaku, što savršeno odgovara političkim elitama.

XS
SM
MD
LG