Dostupni linkovi

Topić: Dodik ima podršku, Zapad neće pustiti Balkan


Specijalna jedinica MUP-a Republike Srpske na defileu na obilježavanju Dana RS, 9. januar 2017.
Specijalna jedinica MUP-a Republike Srpske na defileu na obilježavanju Dana RS, 9. januar 2017.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banja Luke, za “Zašto?” procjenjuje da li je agresivna retorika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o nemogućnosti suživota u BiH, ponovnom uspostavljanju entitetske vojske i spajanju “srpskih zemalja” znak da uživa podršku Beograda ili Moskve za destabilizovanje BiH.

  • Ratni koncept

Ključna dilema koja se ovih dana javlja u javnom i političkom prostoru u BiH i u regiji jeste da li su izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika politički marketing ili iza svega stoji jedan plan krupnih i opasnih namjera.

Mislim da u ovom trenutku jedini decidan odgovor na to pitanje može ponuditi sam Dodik.

Ali ako građanima, ne samo BiH, nego i onim u zemljama u okruženju ponudite javno jedan koncept koji je moguće izvesti jedino ratom ja to onda ne bih banalizovala i svela u okvire političkog marketinga.

  • Napetost

Na drugoj strani, vrlo je otvoreno pitanje da li postoji i na kojoj strani podrška za jednu ovakvu vrstu koncepta.

Mi smo u BiH navikli na dnevna prepucavanja, napetosti, nerazumijevanja, verbalni rat i to je postala naša svakodnevnica.

Najnoviji istupi zapravo govore da se taj osjećaj i takav odnos napetosti širi i na region.

  • Srbija

Međutim, nisam sigurna koliko ovakav koncept ima podršku u Srbiji.

Ali, isto tako, moram da naglasim da se niko iz Srbije nije za sve ovo vrijeme oglasio i na bilo koji način suprotstavio ili dao neku vrstu demantija ili suprotstavljenog gledišta na ovakav politički koncept.

  • Rusija

Mislim da se zapravo više želi proizvesti utisak kako za ovakvu vrstu koncepta postoji podrška Rusije.

Ona očito nije toliko snažna koliko se želi prikazati, mada ja ne bih neke stvari potcjenjivala.

  • Uporište

Ako je neko spreman izaći sa ovom vrstom koncepta nakon nedavnog rata na ovim prostorima, kada još uvijek nisu zaliječenje sve rane zbog onoga što se dešavalo u čitavoj regiji u protekle dvije decenije, onda iza jednog takvog stajališta mora postojati nečija snažna podrška i uporište.

Ja u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću čije je ta podrška ali je očito da nje ima.

  • Međunarodna zajednica

Zadnjih godina BiH nije u fokusu međunarodne pažnje i čini mi se da pojedini domaći akteri nastoje da privuku njenu pažnju.

Ne bih rekla da će ovo trenutno zatišje potrajati i očekujem da će, ukoliko se ova verbalna gimnstika i podizanje tenzija nastavi, uslijediti određene reakcije.

Mislim da međunarodna zajednica, kakogod to apstraktno zvučalo, ipak neće sjediti i skrštenih ruku gledati na provociranja i zaoštravanja.

XS
SM
MD
LG