Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo suđenje Tolimiru za genocid u SrebreniciPočelo suđenje Tolimiru za genocid u Srebrenici


U Haškom tribunalu u petak je počelo suđenje za genocid Zdravku Tolimiru. Bivši pomoćnik haškog bjegunca i optuženog za ratne zločine Ratka Mladića, uhapšen je u junu 2007.godine.

Ubistvo 8.000 Srebreničana i protjerivanje desetina hiljada članova njihovih porodica, po optužbi, dio je plana uništenja enklave i stanovništva čiji je zametak bio u strateškim ciljevima koje je Skupština tadašnje samoproklamovane Republike Srpske, na prijedlog Radovana Karadžića, usvojila u maju 1992. godine.

Tužilac Nelson Thayer:

„General Tolimir je pred nama optužen za genocid iz dva osnovna razloga. Prvo - jer je učestvovao u bespoštednom zajedničkom planu vojnog i civilnog rukovodstva bosanskih Srba da se protjera muslimansko stanovništvo iz enklava Srebrenica i Žepa tako što će se njihovi životi učiniti tako nepodnošljivim da nemaju nikakve nade da tu prežive.

Drugo - jer je pomogao, nadzirao i ovlastio organizavno zatvaranje, pogubljenje i pokapanje hiljada muslimana, muškaraca i dječaka, slijedeći ostvarenje tog zajedničkog plana koji je počivao na eliminaciji enklave Srebrenica.Tužilaštvo će dokazati učešće generala Tolimira u ovim gnusnim događajima.“

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG