Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rezime foruma "Tito je mogao spriječiti raspad?"


REZIME FORUMA

Nakon dva tjedna rasprave na ovom forumu evo rezimea osnovnih tvrdnji i eventualnog osporavanja:

TVRDNJA PRVA – ŠTA JE TITO URADIO?

Tito je uspješno držao balans protivrječnosti u ekonomiji i politici, Jugoslavija je provela pola stoljeća bez ratova, zemlja je imala dobru reputaciju u svijetu. Rat je završio kao pobjednik ali je, bez dvojbe, odgovoran za zločine u Blajburgu, i za Goli otok. Iako se kriteriji XXI stoljeća ne mogu transferirati u polovicu XX-og, zločini su zločini i za njih nema opravdanja.

Nije bilo sporova na temu onog šta je Tito uradio, bilo je samo razlika u nijansama.

TVRDNJA DRUGA - ŠTA JE TITO MOGAO URADITI A NIJE?

Tito nije izdržao sa ekonomskim reformama i popustio je političkim pritiscima da se one odlažu, nije otvorio ni političko tržište, nije nije bilo provjere na izborima, prihvatio je instituciju doživotnog predsjednika a mogao je odbiti. Nije također prihvatio ni prijedloge da se razdvoje funkcije predsjednika SKJ i predsjednika SFRJ.

Ova teza je uglavnom podržana ali je bilo dosta tvrdnji da to nije bilo moguće jer bi svaka radikalna promjena prema tadašnjem zapadnom bloku naišla na oštro protivljenje istočnog bloka.

TVRDNJA TREĆA - ŠTA TITO NIJE MOGAO IAKO JE MOŽDA HTIO?

Tito je bio čovjek svoje ideologije i on iz te kože nije mogao. Za njega je rješenje klasnog pitanja značilo ujedno i rješenje nacionalnog i tu se pokazao u krivu. Moglo bi se čak i dokazivati da je Tito pokušavao da se odmakne od svoje sopstvene ideološke ljušture ali su svi ti pokušaji više ličili na pokušaje da se popravi ono što je bilo nemoguće popraviti nego na suštinske promjene. Mogao je uvesti višepartijski sistem, razdvojiti funkcije šefa države i stranke, uvesti tržišnu ekonomiju i ¨nadgledati¨ demokratizaciju zemlje. Time bi stvorio pretpostavke da se država očuva ili bi joj barem dao šansu da opstane.

Ova tvrdnja uglavnom nije osporavana mada je u forumu izražen i stav da bi se Jugoslavija raspala i da je ranije, dok je Tito bio živ, uveden višestranački sistem.

TVRDNJA ČETVRTA – TITO ZA JEDNE KLETVA, ZA DRUGE ZAKLETVA.

SFRJ se raspala zato što je formula na kojoj je ona počivala prestala funkcionirati, što nije bilo volje da se nađe druga formula, što je oslobođen radikalan nacionalizam koji se u jednoj republici udružio sa ¨svojim¨ komunistima protiv iste takve koalicije u drugoj republici sa drugačijim nacionalnim obilježjem. Što je za jedne bio raspad za druge je značilo oslobođenje.

Ova tvrdnja je izazvala nekoliko komentara koji su tvrdili da su krivci za raspad van same zemlje, te da su utjecaji raznih sila bili ti koji su doveli do raspada. Većina je argumentirala da su uzroci raspada ipak u samoj SFRJ, a ne van nje.

TVRDNJA PETA – TITO SE NE MOŽE KRIVITI ZA RASPAD

Teret raspada se ne može staviti na pleća Josipa Broza - to je naslijeđe generacije poslije njega. Moglo bi se, zato reći, da je, teoretski, Tito možda mogao spriječiti raspad države koju je stvorio da je uveo pomenute promjene ali bi bilo posve nerealno to od njega očekivati i još nerealnije njega kriviti što ih nije sproveo.

Ova tvrdnja nije osporavana.
XS
SM
MD
LG