Dostupni linkovi

Tihi ubica Amazona


Tihi požari nisu tako dramatični kao pakao koji ljudi stvaraju prilikom krčenja šume, ali snimici NASA-inih satelita otkrivaju da ovi skriveni požari uništavaju nekoliko puta veće površine od velikih požara.

Tihi požari uništavaju vegetaciju na nižim šumskim nivoima. Vatra polako uništava vegetaciju, krećući se samo metar ili dva u minuti, ubijajući tako 10 do 50 posto drveća u oblasti.

Ove požare je veoma teško otkriti, budući da je jedini trag koji ostavljaju tanki dim iznad šumskih krošnji. Ipak, Doug Morton iz NASA-e vodio je tim koji je razvio način praćenja frekvencije tihih požara na osnovu podataka sa satelita. Između 1999. i 2010. godine, ovi požari su progutali 85.500 kvadratnih kilometara šume, odnosno 2,8 posto ukupne površine šume.

Uzroci ovih požara su kombinacija suhih klimatskih uslova i prisustva ljudi, koji vatru iniciraju na razne načine. Istraživači nisu otkrili nikakvu vezu između velikih i tihih požara.

“Ukoliko mislite da krčenje šume požarima znatno povećava rizik od požara u susjednim područjima, to nije istina. U autohtonim rezervatima, gdje se šuma ne smije dirati, postoji veliki broj tihih požara. Ljudska prisutnost u suhim klimatskim sulovima predstavlja pravi rizik od požara, nevezano za proces krčenja šume“, rekao je Morton.

Temperatura površine mora može pomoći u prognoziranju sezone požara u Amazonu. Viša temperatura površine mora često je povezana sa većim brojem požara. Ova godina bi mogla biti gora od uobičajenog prosjeka, prognoziraju naučnici.
XS
SM
MD
LG