Dostupni linkovi

2013: Godina kad smo postali „mobilni“


Autor: Matthew Wall, BBC; prevela: Ena Stevanović

Ovo je godina u kojoj smo svi postali mobilni. A to ne podrazumijeva samo korištenje tableta i pametnih telefona. Mobilni radnici su uvijek povezani sa svojim uredom i koriste svoje mobilne uređaje za posao i igru. Mobilni podaci pohranjeni u tzv. oblacima i mobilne korporativne strukture se pokušavaju prilagoditi novoj eri dijeljenja podataka i kooperacije. Mobilnost se ne odnosi samo na uređaj već na stanje uma.

Nova paradigma

Ova nova vrsta mobilnosti je donijela nove izazove, ali i mogućnosti za poslovanje.
David Chan, direktor informacione mreže rukovođenja na Cass Business School u Londonu smatra da su umreženi mobilni uređaji uzrokovali temeljnu promjenu našeg ponašanja i da utiču na način na koji kupujemo, radimo, stvaramo i komuniciramo s drugima. Međutim, mnoge kompanije se još uvijek nisu navikle na ovu novu paradigmu.

Gašenje tradicionalnih trgovina kao što su HMV, Blockbuster i Jessops sve zbog online šoping revolucije je primjer za gore navedeno.

„Ovo je bila godina u kojoj smo počeli shvaćati ograničenja našeg trenutnog načina razmišljanja. Mi još uvijek slijedimo njutnovski model i smatramo kompanije strojevima koje možemo kontrolirati,“ kaže Chan.

„Moramo se prebaciti na organsku organizaciju, viši menadžeri se moraju naučiti opustiti. Agilnost i inovacije nisu kompatibilne s ovim starim načinom razmišljanja,“ dodaje Chan.

Neuspjeh da se usvoje ove slobodnije strukture upravljanja je uzrok mnogih informatičkih problema od neuspješno provedenog Obamacare sistema zdravstvenog osiguranja u SAD-u do pada sistema koji je pretrpila Kraljevska škotska banka i njene podružnice Uister bank i Natwest.

„Svijet se kreće takvom brzinom da su naši grandiozni informatički sistemi zastarili gotovo prije nego što ih počnemo koristiti,“ kaže Chan.

Jedan od centara kompanije Google u Tajvanu
Jedan od centara kompanije Google u Tajvanu
Damian Saunders, direktor umrežavanja u softverskoj kompaniji Citrix Systems iz Floride se slaže s Chanom. U razgovoru s novinarom Poslovne tehnologije Paulom Rubensom, Saunders je rekao: „Smatram da IT prekidi rijetko imaju veze sa tehnologijom. Naravno, tehnologija uvijek igra ulogu u tim prekidima, ali kada se osvrnete na srž problema, daleko najveći uzrok su ljudi i procesi.“

Drugim riječima, problem je u tome što se softveri ne ažuriraju, a sustavi se nedovoljno testiraju. Ovo je godina u kojoj su otkrivena mnoga ograničenja naše škripave tehnološke infrastrukture, naših kompjuterskih sistema i našeg zastarjelog načina rukovođenja.

Drugim riječima, problem je u tome što se softveri ne ažuriraju, a sustavi se nedovoljno testiraju. Ovo je godina u kojoj su otkrivena mnoga ograničenja naše škripave tehnološke infrastrukture, naših kompjuterskih sistema i našeg zastarjelog načina rukovođenja.

Generacija koja dijeli

U 2013.godini su se moderni pametni telefoni opremljeni akcelerometrima, GPS navigacijskim sustavima, kamerama sa visokom rezolucijom, satovima i bežičnim internetom počeli koristiti na razne inovativne načine.

Tim Kalifornijskog instituta za tehnologiju je kreirao aplikaciju CrowdShake koja može pretvoriti pametni telefon u jednostavni seizmometar koji može detektirati vibracije od potresa.

Razmjenom podataka među korisnicima, sustavi upozoravanja kao što je ovaj mogu spasiti ljudske živote.

Aplikacije su učinile i naše zdravstveno stanje mobilnim jer pametni telefoni sada mogu mjeriti puls, krvni tlak i broj potrošenih kalorija pri čemu te podatke možemo spasiti i podijeliti s drugima.

Trend razmjene i suradnje je u suprotnosti sa tradicionalnim korporativnim idejama zapovijedanja i kontrole.

Poplava informacija

U međuvremenu su nas mikročipovi sposobni za bežično snimanje i dijeljenje podataka koji rade u kombinaciji sa pametnim analitičkim softverima natjerali da razmišljamo o tome kako „internet svih stvari“ mijenja svijet oko nas.

Od pilule koja vam pošalje poruku kada je uzmete do grijanja koje se može kontrolirati na daljinu uz pomoć mobilnog uređaja, povezivanje je otvorilo bezbroj mogućnosti.

Međutim, svi ovi digitalni senzori su doveli do eksponencijalnog porasta u broju podataka koji zahtijevaju pohranu, zaštitu od znatiželjnih pojedinaca i praktičnu analizu.

„Veliki podaci“ su postali sveobuhvatan izraz za mnoštvo različitih tema, uz pronalaženje pametnih načina kako da se ti podaci učine doista korisnim.
Pametni softveri su analizirali podatke kako bi pomogli vatrogascima da identificiraju rizična područja u gradu, policajcima da uoče obrasce ponašanja koji dovode do uhićenja kriminalaca i financijskim institucijama da dobiju audio snimke razgovora o potencijalnim prevarama.

Prijetnja za sigurnost

Poslovni utjecaj digitalnog sistema nadzora Američke naionalne agencije za sigurnost koji je javnosti otkrio Edward Snowden je priča sama za sebe.

Ukratko rečeno, poslovno povjerenje i tajnost korporativnih podataka i sigurnost servisa za pohranu podataka je uveliko ugroženo u 2013.godini.

Cyber sigurnost i prijetnje hakera, prevaranata i kradljivaca intelektualnog vlasništva su porasle u većini kompanija. Veliki broj mobilnih uređaja je samo uzrokovao povećanje zabrinutosti oko ovih pitanja dok su se IT menadžeri borili za sprovođenje sigurnosnih protokola o korištenju pomenutih uređaja.

Edward Snowden
Edward Snowden
Samsungova platforma Knox je ponudila jedno kodirano i lozinkom zaštićeno rješenje ovog problema pri čemu jedan zaštićeni dio pametnog telefona može kontrolirati i zaštititi samo poslodavac, dok je ostatak ostavljen za Angry Birds i indiskretne razgovore.

Steve Prentice iz američke kompanije Gartner je u januaru ove godine predvidio razvoj tehnologije u 2013.

„Više servisa, skladištenja podataka i računarstvo u oblaku. Više mobilnih uređaja sa više aplikacija, više igara, više stranica za pregledavanje, više kupovine na internetu i više dijeljenja informacija sa našim prijateljima na društvenim mrežama. Sve to povećava potražnju za propusnošću, brzom i univerzalnom pokrivenošću,“ rekao je Prentice.

„Uz podršku marketinških mišića velikih korporacija, milijuni uređaja (od jednostavnih senzora do mlaznih motora) će se pridružiti ovom digitalnom razgovoru, što će rezultirati sve bržom isporukom i protokom podataka i potražnjom za naprednom analitikom,“ predvidio je Prentice.

I upravo takva je bila 2013., godina u kojoj smo svi postali mobilni.
XS
SM
MD
LG