Dostupni linkovi

Eho makedonske krize


Eho makedonske krize

Jučerašnji sukob između ekstremističke grupe i pripadnika makedonskih snaga na Šar planini izazvao je ponovo zebnje od mogućnosti destabilizacije Makedonije, koja bi vodila u nemire poput onih već viđenih 2001. godine, ali i regiona u neposrednom susedstvu – juga Srbije i Kosova. U sedištu NATO u Briselu pomno prate situaciju u ovoj zemlji, ali su upadljivo uzdržani od bilo kakvih komentara za medije.

Iz kancelarije evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost poručeno je da se situacija pažljivo prati i proučava i da se makedonska vlada mora pobrinuti za bezbednost u zemlji, posebno u najosetljivijim i potencijalno nemirnim područjima.

Oružani incident između grupe naoružanih ekstremista i policije u okolini Tetova predstavlja ozbiljan problem za makedonsku vladu, tim pre što se razmena vatre dogodila na severozapadu zemlje gde je pre nekoliko godina već došlo do ozbiljnih sukoba, kaže za Radio Slobodna Evropa Charles Heyman, ekspert za bezbednosna pitanja iz uglednog britanskog časopisa Jane’s defence Weekly.

“Makedonska vlada bi se u ovim okolnostima morala uzdržavati od preterane reakcije, kako bi izbegla opasnost da se šira populacija u tom delu zemlje okrene protiv nje i približi proseparatističkim elementima.”

Zoran Dragišić, stručnjak za bezbednosnu problematiku iz Beograda, ne dopušta bilo kakvu sumnju o prirodi ekstremističke grupe koja se u blizini Tetova sukobila sa makedonskim policijskim snagama.

“Grupa koju je neutralisala makedonska policija je teroristička grupa, s obzirom na oružje koje je tamo pronađeno, bez obzira na to što su korišćeni neki eufemizmi tipa ‘kriminalci’ itd.”Da li oružani incident između makedonske policije i grupe ekstremista u severozapadnoj Makedoniji ima potencijal da destabilizuje I širi region - Kosovo I jug Srbije?

Charles Heyman kaže da prisustvo oružanih i organizovanih grupa u oblastima koje graniče sa Kosovom i Srbijom predstavlja problem, tim pre što se u protekle dve godine već dogodio niz incidenata u tom regionu.

“Nadamo se da incidenti do kojih je upravo došlo neće eskalirati u nešto mnogo opasnije i inficirati ceo region. Ako bi se tako nešto dogodilo i izmaklo kontroli kako makedonskih vlasti, tako i NATO trupa na Kosovu, dugoročnije gledano, takvi neredi bi se mogli pretvoriti u anarhiju i haos. Uvek postoji opasnost da se ovako nešto dogodi ako se ovakvi incidenti ne tretiraju veoma pažljivo”, ocenjuje Heyman.

Zoran Dragišić ističe da ovaj incident u Makedoniji preti da destabilizuje tu zemlju, ali da će imati ozbiljne implikacije i na situaciju na jugu Srbije i Kosovu, s obzirom na to da je, kako veruje Dragišić, i organizovan upravo sa namerom da se nasiljem ometu pregovori o Kosovu.

“Mislim da je ovaj događaj značajno posmatrati u funkciji završavanja pregovora o Kosovu, odnosno, nametanja statusa od strane albanske zajednice, a podizanje tenzija u Makedoniji i u regionu se može koristiti za pravljenje haotične situacije, kako bi se u takvoj haotičnoj situaciji nametnulo rešenje bez pregovora i mimo pregovora”.

Charles Heyman smatra da su o ovom trenutku teorije zavere kojima region obiluje kontraproduktivne i da ne treba skakati u zaključke u nedostatku više činjenica. On naglašava da je od ključne važnosti u ovom trenutku da makedonska vlada pokaže uzdržanost. Komentarišući skorašnje pojavljivanje naoružane grupe na Kosovu, čije snimke je objavila i tamošnja televizija, Heyman podseća da je NATO prisustvo u tom delu regionu poslednjih godina značajno oslabljeno u odnosu na inicijalni period.

“Nato će veoma pažljivo pratiti situaciju i svakako će doneti odluku o tome da li treba da ojača svoje prisustvo, posebno u oblastima na granici između Makedonije i Kosova. Siguran sam da o tome trenutno ozbiljno razmišljaju u sedištu NATO u Briselu”, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Charles Heyman, analitičar iz britanskog časopisa Jane’s Defence Weekly.

autor Branka Trivić

XS
SM
MD
LG