Dostupni linkovi

Francuski naučnik optužen za terorizam


Francuski fizičar koji je radio u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) formalno je optužen za povezanost s Al-Qaidom.

Istražni sudac je u ponedjeljak podigao preliminarnu optužnicu, što ukazuje da se istraga nastavlja, ali da već postoje čvrsti dokazi protiv te osobe koja je uhapšena prije pet dana.

Kako prenosi BBC, u skladu s francuskim zakonima identitet optuženoga za sada nije objelodanjen, ali mediji u Parizu navode da on ima 32 godine i da je francuski državljanin porijeklom iz Alžira.

Fizičar je radio na naučnim eksperimentima u CERN-u jednom od najvećih centara za nuklearna istraživanja na svijetu. Sastavni je dio CERN-a, koji se nalazi nedaleko od Ženeve, Veliki hadronski sudarač (LHC) – veliki akcelerator čiji je opseg 27 km, a smješten je na dubini od oko 100 m u prosjeku ispod tla, u kojem naučnici istražuju čestice koje čine atome na kojem je, kako je potvrdila Evropska organizacija za nuklearna istraživanja uhapšeni naučnik radio, ali je istovremeno navela da on nije zaposlen u CERN-u, već da je u eksperimentima sudjelovao na osnovu ugovora između CERN-a i drugog naučnog instituta.

CERN u saopćenju naglašava da optuženi u pogonima te organizacije nije dolazio u kontakt s materijama koji se mogu upotrijebiti u terorističkim napadima a glasnogovornik CERN-a je dodao da uhapšeni ima doktorat iz fizike čestica i da je bez sumnje veoma inteligentna osoba.

Francuski zvaničnici kažu da su veze između uhapšenog fizičara i islamskih ekstremista otkrivene tako što je policija pratila komunikaciju na internetskom stranicama koje koriste pripadnici organizacije po imenu "Al-Qaida u islamskom Magrebu" – grupe koja djeluje u zemljama na sjeveru Afrike i organizuje napade na snage sigurnosti ali i na strance.

Optuženi je, navodno, u toj komunikaciji izrazio spremnost da organizira napade, ali nije načinio nijedan konkretan korak pripremajući neki napad.
XS
SM
MD
LG