Dostupni linkovi

Samoubilački napad talibanskih ekstremista na konvoj NATO-a


Napad auto-bombom u Kabulu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00
Direktan link


U samoubilačkom napadu automobilom – bombom na konvoj NATO u Kabulu, poginulo je 20 osoba, uključujući i šest vojnika međunarodnih snaga, saopštili su zvaničnici.

Talibani su već preuzeli odgovornost za napad.

Samoubilački napad se dogodio u delu grada u čijoj najbližoj okolini se nalaze parlament i druge vladine zgrade. Predstavnik talibana Zabihullah Mujahed je u telefonskoj izjavi za AFP rekao da je napad izvršio jedan od njihovih mudžahedina.

"U ovom trenutku u bolnici imamo pet tela, ali broj mrtvih je veći od 20. Svi su civili. Bilans žrtava je vrlo visok", rekao je načelnik saniteta avganistanske vojske general Ahmed Zija Jaftali.

NATO je takođe saopštio da je poginulo šest vojnika međunarodnih snaga, dok ih je više ranjeno.

Međunarodne snage blokirale su pristup mesta napada, dok su povređeni prebačeni u bolnicu. Portparol NATO snaga u Kabulu saopštio je da je istraga u toku.
Hamid Karzai i Barak Obama nedavno u Vašingtonu, 12 maj 2010

Napadi talibanskih ekstremista učestali su poslednjih nekoliko meseci uprkos činjenici da su u Kabulu uvedene izuzetno jake mere bezbednosti. Ipak ovo je prvi veći napad od 26. februara kada su talibanski ekstremisti u samoubilačkom napadu ubili 16 osoba.

Povodom ovog incidenta pres konferenciju najavio je i predsednik Hamid Karzai kome će ovo biti prvo obraćanje medijima posle nedavne posete Vašingtonu. Karzai je prilikom posete Sjedinjenim državama razgovarao sa predsednikom Barakom Obamom o zategnutim odnosima između dve zemlje.

Samoubilački napadi sa natovarenim eksplozivom vrlo je čest oblik napada ekstremista u Kabulu na strane predstavnike, vladina sedišta i hotele u kojima su smešteni strani državljani. Upravo zbog toga je policija i postavila dodatne kontrolne punktove po gradu, ali oni, kako zaključuju strani izveštači, ipak ne mogu u potpunosti eliminisati ovakve incidente.

Talibani su nešto ranije najavili “prolećnu ofanzivu” na vladine predstavnike i strane diplomate i vojnike.

****
Pročitajte i ovo:
Obama okupio tim za nacionalnu sigurnost
Talibani izveli raketni napad na Kabul
Obama objavljuje novu strategiju za Afganistan
XS
SM
MD
LG