Dostupni linkovi

Talbot: Podela BiH bila bi katastrofalna


Strob Talbot
Strob Talbot
Predsednik Brukings instituta Strob Talbot izjavio je za list Danas da bi podela BiH bila katastrofa i da američku i evropsku diplomatiju u BiH ovih dana posmatra sa izvesnom zabrinutošću, izrazivši nadu da dobri rezultati koji su ostvareni nakon rata neće biti izgubljeni.

"Nije reč samo da deluju SAD i Evropa, nego mora da se naglasi i šta žele same strane u BiH," kazao je Talbot, koji je bio zamenik američkog državnog sekretara koji je odlučujuće uticao da se preko ruske diplomatije postigne sporazum o okončanju bombardovanja sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

Komentarišući pisanje američke štampe da je podela BiH moguća, Talbot za beogradski list Danas kaže da je podela ostala moguća opcija.

"Naravno, podela Bosne je ostala moguća opcija. To bi bilo katastrofalno. Nadam se da će SAD zajedno sa EU i posebno (šefom švedske diplomatije) Karlom Biltom, ali i zajedno sa svim stranama u Bosni izbeći tu katastrofu," ocenio je on.

Talbot je objasnio da reč "katastrofa" koristi zato, jer smatra da nasilni raspad zemlje može da se, kao nuklearna fisija, prenese na druge delove u regionu.

"Veći atomi bivaju razbijeni na manje," izjavio je Talbot dodavši da se na jednom od mnogobrojnih primera uverio "da je zajednički život bio i da će biti moguć."
XS
SM
MD
LG