Dostupni linkovi

Eskalacija sukoba na Tajlandu, akcija vojske i policije




U današnjim sukobima u Bangkoku između tajlandskih bezbednosnih snaga i takozvanih crvenokošuljaša, koji traže ostavku vlade, povređeno je najmanje
16 osoba, među kojima je i jedan vojnik, javili su zvaničnici.

Tajlandska vojska i policija pokušali su da zaustave konvoj demonstranata na motociklima i u kamionima koji su krenuli iz svog zabarikadiranog dela u centru grada da pruže "podršku" stanovnicima u predgrađu.

Crvenokošuljaši već nedeljama blokiraju delove tajlandske prestonice u nastojanju da svrgnu vladu premijera Abhista Vedžadžive jer je smatraju nelegitimnom. Oni pod kontrolom drže veliki deo centra grada oko koga su podigli barikade.

General Ditapron Sasasamit rekao je da je vojska već ranije dala jak signal da neće dozvoliti demonstrantima da napuste centar grada, ali da im se oni stalno suprotstavljaju.

Bezbednosne snage su pucale u vazduh, a zatim direktno u demonstrante da bi ih sprečile da napreduju, prenosi agencija Asošijeted pres. Nije jasno, kako navodi AP, da li je policija koristila pravu municiju ili gumene metke.

Demonstranti su najavili da će proširiti demonstracije i stotine njih je, na motociklima i u kamionima, krenulo ka mestu gde je planiran skup u predgrađu Bangkoka.

Portparol vojske Sansern Kaevkamnerd rekao je da je vojsci rečeno da koriste gumene metke, ali da imaju ovlašćenje da koriste i pravu municiju za samoodbranu.

"U ovom trenutku suviše je sve haotično da bi se sa sigurnošću moglo reći koje metke koriste", rekao je on.

On je dodao da je vojska izašla da bi zaustavila demonstrante jer je nedopustivo da se oni u motorizovanim konvojima kreću po gradu.
XS
SM
MD
LG