Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić apelovao da se ne priznaje Kosovo


Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je članice UN koje nisu priznale Kosovo da ostanu pri takvom stavu i apelovao da se Međunarodnom sudu pravde omogući da neometano i bez pritisaka, kao što su nova priznanja, razmotri proglašenje nezavisnosti Kosova.

U obraćanju na zasedanju Generalne skupštine UN, predsednik Srbije je apelovao na sve zemlje članice da poštuju činjenicu da Međunarodni sud pravde nastavlja da bude aktivno angažovan na tom pitanju i dodao da ne treba prejudicirati njegove rasprave i njegov rad ne treba opstruisati.

"Treba omogućiti da sudski postupak ide svojim putem, bez političkih pritisaka poput novih priznanja Kosova", dodao je on, navodeći da Srbija očekuje da će Sud doneti odluku sledeće godine.

Tadić je ocenio da nema sumnje da će zaključci Suda predstavljati snažan pravni presedan, sa dalekosežnim posledicama za sistem UN.

"Ishod će ili snažno odvratiti druge separatističke pokrete od pokušaja secesije ili bi rezultat mogao biti takav da ih ohrabri da isto postupe", rekao je Tadić.

On je dodao da bi u slučaju da se jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova pravno održi, bila "otvorena vrata za osporavanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice UN".

"Srbija nikada neće, ni pod kojim okolnostima, indirektno ili direktno, priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti albanskih vlasti naše južne pokrajine", rekao je Tadić i dodao da će Srbija nastaviti da brani svoj teritorijalni integritet mirnim i diplomatskim putem.

Srbija ostaje posvećena suverentitetu BiH


Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je, uz ostalo, i da se Srbija zalaže za jačanje regionalne saradnje, te podsetio da je Srbija u slučaju BiH garant Dejtonskog sporazuma.

"Neka ne bude sumnje da ćemo ostati posvećeni suverenitetu i teritorijalnom integritetu našeg suseda - kao što ćemo to biti i u slučaju svih drugih članica UN, u regionu i širom sveta", rekao je Tadić.

Govoreći o evropskim integracijama, on je ocenio da zamor od proširenja EU "ne sme postati deo nove stvarnosti u Evropi i da solidarnost mora i dalje biti u prvom redu".

Tadić je istakao da će proširenje svima koristiti, i novim i starim članicama te dodao da će ukidanje viza, koje se očekuje od 1. januara 2010. godine, približiti Srbiju Evropi.
XS
SM
MD
LG