Dostupni linkovi

Tadić:Jednostrana primena sporazuma sa EU korisna


Boris Tadić
Boris Tadić
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je od sagovornika iz Evropske unije u Njujorku dobio potvrdu da jednostrana primena Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa EU može izuzetno da koristi ubrzanoj evropskoj integraciji Srbije.

Tadić je u utorak uveče Radio-televiziji Srbije iz Njujorka, gde boravi na zasedanju Generalne skupštine UN, rekao da je danas vodio "nekoliko nivoa razgovora" - sa regionalnim liderima, sa evropskim liderima o deblokadi pregovora sa EU i sa strateškim i budućim partnerima.

On je precizirao da je imao kratke razgovore sa predsednicima Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i predsednikom Predsedništva BiH "o bilateralnim pitanjima i otvorenim pitanjima koje treba rešiti".


Sve i dalje zavisi od Holandije


Prema njegovim rečima, sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom razgovarao je o deblokadi puta Srbije ka EU, predstojećem referendumu o Lisabonskom sporazumu u Irskoj, regionalnim pitanjima, ekonomskoj situaciji i promeni zakonodavstva u Srbiji.

"EU je naš glavni strateški cilj i rekao sam da taj cilj nije izmenjen", rekao je Tadić.

Naveo je, medjutim, da deblokada pregovora sa EU ne zavisi od Olija Rena ili Evropske komisije već od stava jedne zemlje, a to je Holandija.

Tadić je rekao da je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić u Njujorku razgovarao sa holandskim kolegom Maksimom Ferhagenom i da bi on uskoro trebalo da poseti Srbiju, ali nije želeo da spekuliše o datumu posete.

On je rekao da je sa evropskim liderima razgovarao o deblokadi prelaznog sporazuma.

"Mislim da se sada sasvim jasno potvrdjuje da se jednostrana primena Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji od strane Srbije može na kraju iskazati kao izuzetno korisna za naše ubrzane integracije. To su uglavnom reakcije evropskih kolega sa kojima sam se sreo", rekao je Tadić.
XS
SM
MD
LG