Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači zadovoljan izveštajem Evropske komisije


Hašim Tači
Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je sinoć da ga ne iznenađuje ocena iz izveštaja Evropske komisije da, kako je rekao, Vlada Srbije stvara paralelne organe na Kosovu, a da Vlada Kosova ne kontroliše celu teritoriju.

Tači je izrazio zadovoljstvo izveštajem koji će biti objavljen u sredu, u kojem se, kako tvrdi, pominje i "uznemirenje Vlade Kosova zbog negativnih pojava koje podgreva Beograd".

"Ovu uznemirenost predstavili smo i u Vašingtonu i u Briselu. Drago mi je da se u Izveštaju o progresu Vlade Kosova ističe uznemirenost koju sam prezentovao pred međunarodnim predstavnicima što potvrđuje destruktivnu ulogu Beograda", izjavio je Tači.

Tači je u Prizrenu kazao da se vodi "beskompromisna borba protiv šverca i u tom (severnom) delu Kosova" i da će kosovske vlasti i dalje raditi sa predstavnicima međunarodnih organizacija, "pogotovo sada kada je na severu otvorena kancelarija EU".

Premijer Kosova je obećao da će "negativne pojave na severu biti eliminisane".

"Prvi put u istoriji Kosova u Izveštaju o progresu i studiji o izvodljivosti podržava se jasna evropska perspektiva Republiike Kosova. To je postignuto kao rezultat dobrog vladanja Vlade Kosova i efikasnog sprovođenja zakona i beskompromisne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala",
dodao je Tači.

Evropska komisija bi trebalo u sredu, 14. oktobra da objavi godišnji izveštaj o napretku evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.
XS
SM
MD
LG