Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači za RSE: Kosovo i Srbija potpisaće na kraju sveobuhvatni sporazum


Tači: Bez politizacije pitanja granice sa Crnom Gorom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Tači: Bez politizacije pitanja granice sa Crnom Gorom

Razgovarao: Zijadin Gashi, priredila: Amra Zejneli

Predsednik Kosova, Hašim Tači, u intervjuu za RSE je izjavio da će javna rasprava o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore početkom avgusta biti od važnosti za proces ratifikacije ovog sporazuma.

Kako je kazao, na Kosovu je danas stvoreno pogodnije okruženje ispunjeno nadom i optimizmom da se pitanje demarkacije neće politizovati, već da će se postići jedinstven stav celog političkog spektra u interesu države, a ne dnevne politike.

Inače, okrugli sto o demarkaciji granice sa Crnom Gorom održaće se 3. avgusta, odlučilo je Predsedništvo Skupštine Kosova na zahtev nekoliko poslanika.

Očekuje se da će se tom prilikom predstaviti mišljenja stručnjaka, civilnog društva, na izveštaj Državne komisije o Sporazumu o demarkaciji između vlade Kosova i Crne Gore. Ovom sporazumu se osim kosovske opozicije protivi i jedan broj poslanika vladajućih partija.

Tači se nada da će predstojeća debata pomoći u podizanju svesti da se ovako važna pitanja diskutuju u interesu države, a ne u interesu neodrživih političkih ciljeva.

„Moja poruka političkom spektru je da o tome održimo debatu, da dođemo do pravednih zaključaka, i da se to pitanje izglasa kako bi se jednom zauvek okončalo. Ratifikacija granice sa Crnom Gorom podrazumeva dalju konsolidaciju naše države, ali i sigurnu euroatlansku perspektivu", kaže Tači i dodaje: "Svako kašnjenje ili, ne daj bože, neuspeh ratifikacije, podrazumevalo bi teške posledice po euroatlansku budućnost Republike Kosova. Te posledice znače nedobijanje vizne liberalizacije, ali drugi rizik koji može da se desi jeste da Evropska komisija povuče preporuku o viznoj liberalizaciji."

Tači je, takođe, izrazio nadu da je većina na Kosovu posvećena implementaciji zajedničke državne agende, bilo da se radi o poziciji ili opoziciji.

„Želim da vidim da će se i 3. avgusta održati jedna diskusija u optimističkom tonu za evropsku budućnost Kosova. Ubeđen sam da ćemo, ukoliko stojimo zajedno, postići još veće uspehe nego ranije. Pozivam sve da ostave svoje političke dnevne i partijske interese po strani i da služe državnim interesima i interesima građana Kosova“, naveo je Tači.

Predsednik Kosova govorio je i o budućnosti dijaloga sa Srbijom, o važnosti implementacije svih postignutih sprazuma, ali i o postizanju jednog, većeg sporazuma koji bi podrazumevao pomirenje naroda dveju država.

Govoreći o zastoju u formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, predsednik Tači je naveo da kosovske institucije imaju obavezu da u potpunosti poštuju odluku Ustavnog suda po tom pitanju.

„Želim da verujem da će i Vlada Kosova u bliskoj budućnosti objaviti u javnosti formiranje Upravljačke grupe za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom koja neće imati ni zakonodavni ni izvršni karakter,već koja će biti u skladu sa lokalnom samoupravom evropskih standarda, radi međusobne saradnje između opština. Osnivanjem ove grupe i radom na formiranju Zajednice, Srbija se istovremeno obavezuje na sprovođenju tri pitanja koja su u zastoju, posebno onih koji se tiču mosta nad Ibrom, energetike i ostalih“, naveo je Tači..

Tači je kazao da se sav potencijal treba koncentrisati na implementaciji sporazuma, ali i da je potrebno proširiti dijalog, jer je „nemoguće da dijalog o tehničkim pitanjima traje beskonačno“.

„Podržavam jače političko angažovanje, posredstvom EU uz podršku SAD-a, na jednom širem okviru političkog dijaloga koji podrazumeva dobre odnose između Kosova i Srbije, pomirenje naših država i naroda, i saradnju u evropskom duhu“, rekao je Tači.

Kako je dodao, bilo bi od interesa da se radi na postizanju jednog obuhvatan političkog sporazuma koji bi podrazumevao pomirenje i saradnju između države Kosova i Srbije.

„To će se desiti pre ili kasnije“, rekao je predsednik Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG