Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Neće biti vanrednih izbora?


Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da sumnja da će to što su poslanici SVM-a u Skupštini Srbije glasali protiv budžeta Republike dovesti do vanrednih izbora.

"Ti izbori ne bi bili od koristi nikom sem onima koji su nezadovoljni brojem poslaničkih mesta u Skupštini Srbije i parama koje ta mesta donose“, dodao je Tadić povodom najave demokrata da bi, zbog odbijanja Saveza vovođanskih Mađara da podrže budžet mogli da preispitaju odnose u koaliciji.

Predsednik je naglasio da izbori ne bi bili dobri za građane Srbije jer bi stala privreda, stale bi, kako je rekao, strane investicije, a zaustavljen bi bio i put ka Evropskoj uniji.

Ukoliko bi se to, ipak, dogodilo na jedan veštački način, tako što bi pojedine stranke vladajuće koalicije prešle u opoziciju, Demokratska stranka je spremna i na izbore.

Tadić je rekao da će, ukoliko izbori budu neizbežni, "sa velikim zadovoljstvom" izaći na njih.

"Siguran sam da bismo i na njima pobedili, kao što smo pobeđivali na svim, od 2000. godine do danas", naveo je Tadić.

Dodao je da će "veoma brzo" biti odlučeno da li će se potez SVM-a odraziti na sastav vladajuće koalicije u parlamentima Srbije i Vojvodine.

"Kada dobijete udarac ispod pojasa, onda ne treba da donosite odluku. Sačekate da prođe to vreme i da mirne glave analizirate šta je razlog za takvu odluku jedne stranke koja je članica vladajuće koalicije", rekao je on.

Ocenio je da je potez SVM-a bio demonstracija "partikularnih, posebnih interesa" u odnosu na opšte i globalne interese, dok je za budžet kazao da je reč o zakonu koji je morao biti usvojen radi nastavka evropskih integracija i sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Razmislićemo o tome šta je navelo SVM da ne glasa za najvažniji zakon, za budžet. Sve članice vladajuće koalicije pažljivo će razmotriti taj potez. Kao što je rekao Zoran Đinđić- sprovođenje reformi je uvek plivanje uz vodu. Ako neko vesla u uprotnom pravcu, to je onda veliki problem", rekao je Tadić.

"Niko ne može da ucenjuje ovu politiku koja se danas vodi u Srbiju svojim pojedinačnim interesima. Mnogo važniji od svake pokrajinske odluke i svakog pokrajinskog i lokalnog interesa jesu interesi gradjana i interesi države Srbije", dodao je on.
XS
SM
MD
LG